Η συνολική υγεία των ωκεανών έλαβε σκορ 67 στα 100, σύμφωνα με την αναλυτική αξιολόγηση των ωκεανών της Γης που δημοσιεύτηκε από το Δείκτη Υγείας Ωκεανών.
Η έκθεση αξιολόγησης δημοσιεύτηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, και αποτελεί μία συνεργασία μεταξύ επιστημόνων από το Εθνικό Κέντρο Οικολογικής Ανάλυσης και Σύνθεσης του Πανεπιστημίου της Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια (NCEAS) και τη μη κυβερνητική οργάνωση Conservation International.
Σύμφωνα με την έκθεση ο Αρκτικός και ο Νότιος Ωκεανός πήραν βαθμολογία 72 στα 100, ενώ η μέση βαθμολογία των 15 περιοχών διεθνών υδάτων που αναλύθηκαν ήταν 67. Αυτές οι περιοχές, οι οποίες δεν είχαν συμπεριληφθεί στις προηγούμενες εκθέσεις λόγω έλλειψης στοιχείων, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη διατήρηση του παγκόσμιου κλίματος και βιοποικιλότητας. Σε συνδυασμό με τη βαθμολόγηση 220 Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), οι οποίες είχαν βαθμολογία 68 για το 2014, παρέχεται για πρώτη φορά μία γενική εικόνα της υγείας των ωκεανών.
«Τα πρώτα δύο χρόνια είχαμε τη δυνατότητα να δείξουμε την υγεία των ωκεανών σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές, ωστόσο αυτό ήταν μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του συνολικού παζλ», δήλωσε ο Μπεν Χάλπερν, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Η ολοκλήρωση της εικόνας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την καλύτερη κατανόηση της κατάστασης όλων των ωκεανών», πρόσθεσε.
Για την αξιολόγηση του Αρκτικού και του Νότιου Ωκεανού προσδιορίστηκαν οκτώ κριτήρια με άριστα το 100, όπως βιοποικιλότητα, καθαρότητα νερού και προστασία ακτών. «Οι δύο αυτοί ωκεανοί προστατεύονται από χημικά, παθογόνα και γενική ρύπανση λόγω της απόστασής τους από ανθρώπινες δραστηριότητες», δήλωσε ο Γκρεγκ Στόουν, επιστημονικός διευθυντής του Conservation International. «Για το λόγο αυτό σημείωσαν υψηλά σκορ στα κριτήρια καθαρού νερού και βιοποικιλότητας», πρόσθεσε.
Η ανώτατη βαθμολογία 100 συμβολίζει μια κατάσταση που είναι εφικτό να επιτευχθεί και μπορεί να παράγει με βιώσιμο τρόπο τα μέγιστα οφέλη στο παρόν και στο μέλλον, σύμφωνα με τον Στηβ Κατόνα, επικεφαλής της μελέτης. Κάθε βαθμολογία κάτω από 100 σημαίνει πως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.
Ο δυτικός Ινδικός Ωκεανός και ο Ανατολικός Κεντρικός Ατλαντικός Ωκεανός σημείωσαν το υψηλότερο σκορ με 79, ενώ ο βορειοδυτικός Ειρηνικός Ωκεανός είχε τη χαμηλότερη βαθμολογία 53. Οι ωκεανοί αυτοί έχουν την υψηλότερη και χαμηλότερη βαθμολογία αντίστοιχα όσον αφορά και τα αποθέματα ψαριών, και συγκεκριμένα τη βιομάζα που απαιτείται για την παροχή βιώσιμης απόδοσης. Η επόμενη παγκόσμια αξιολόγηση έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2015.