Επιμένει στην υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, παρά την αιφνιδιαστική κίνηση αργά το βράδυ της Παρασκευής των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ να του ζητήσουν να μη θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία και να αποχωρήσει αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα. Αντιπρότειναν μάλιστα για την ηγεσία του κόμματος την υποψηφιότητα του Νίκου Τσούκαλη ως αρχαιότερου βουλευτή.
Μόλις έγιναν αυτά γνωστά, σήμερα, τρίτη μέρα του Συνεδρίου, το κλίμα βάρυνε κατά πολύ και ο γραμματέας της Κ.Ο., Δημήτρης Αναγνωστάκης, παρενέβη για να διευκρινίσει ότι δεν υπήρξε τελεσίγραφο και πως η Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Συνεδρίου.
Το κλίμα αποφορτίστηκε καθώς ο Φώτης Κουβέλης δέχθηκε τις εξηγήσεις και η υπόλοιπη συζήτηση κύλησε ήρεμα, με την πλειονότητα των ομιλητών να τάσσονται στις τοποθετήσεις τους υπέρ της αυτόνομης πολιτικής δράσης της ΔΗΜΑΡ, χωρίς να λείπουν και οι απόψεις για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, όλοι σχεδόν συμφώνησαν στη θέση να μην ψηφισθεί καμία υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και να οριοθετηθεί σαφώς και παντοιοτρόπως ότι θέση της ΔΗΜΑΡ είναι: Η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταψηφισθεί με τη διεξαγωγή εκλογών.
Ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης στην ομιλία του τόνισε ότι δεν επιθυμεί να είναι μέρος του προβλήματος αλλά της λύσης για τη ΔΗΜΑΡ, καθώς συνδέεται προσωπικά και πολιτικά με τον Φώτη Κουβέλη, ζήτησε να σταματήσουν οι αλληλοκατηγορίες και να συμβάλουν στην πολιτική ενότητα για το καλό του κόμματος.
Η Ασημίνα Ξηροτύρη τάχθηκε υπέρ της προοδευτικής συμμαχίας με τους Οικολόγους και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το οπλοστάσιο των θέσεων της ΔΗΜΑΡ συμπίπτει με τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στη ΔΗΜΑΡ κι όχι το αντίστροφο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Μαρία Γιαννακάκη ζήτησε από τον Φώτη Κουβέλη να διευκολύνει ώστε να γίνει αλλαγή ηγεσίας και προσδιόρισε τον πολιτικό χαρακτήρα της ΔΗΜΑΡ ως σύμπραξη της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας.
Ευθέως η Μαρία Ρεπούση τάχθηκε υπέρ της προγραμματικής συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινή εκλογική κάθοδο. «Γιατί όχι αν συμφωνήσουμε στο πρόγραμμα» αναρωτήθηκε.
Ρεαλισμός και επαφή με την πραγματικότητα χρειάζεται, απάντησε ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Γιάννης Παπαθεοδώρου, διαφωνώντας με τη δέσμευση για την άρνηση ψήφισης Προέδρου της Δημοκρατίας. «Δεν ιδρύσαμε κόμμα για να παραδώσουμε συνιστώσα» είπε απαντώντας σε όσους θέλουν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη, Σάκης Παπαθανασίου, τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ μπορεί να διαψεύσει ότι τελείωσε και χρειάζεται να γίνουν βαθιές πολιτικές και οργανωτικές αλλαγές.
Πρόσθεσε ότι είναι δύσκολη μεν η ολική επαναφορά της ΔΗΜΑΡ αλλά αξίζει η προσπάθεια με σαφές πρόταγμα για την κοινωνία και τον τόπο.
Πηγή: ΑΜΠΕ