Νομοτεχνικές αλλαγές στις διατάξεις που αφορούν τον επανέλεγχο των πιστοποιητικών των δημοσίων υπαλλήλων που «θα απαντούν στις αιτιάσεις περί πογκρόμ στο Δημόσιο» υποσχέθηκε να φέρει η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου σε παρέμβασή της στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης.
Το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ η αντιπολίτευση το καταψήφισε.
Στην επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανοικτή χρήση των δημοσίων εγγράφων, όπου περιλαμβάνονται και οι επίμαχες διατάξεις, συνεχίστηκε η αντιπαράθεση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, κυρίως επί των στοχεύσεων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, επανήλθε στις αιτιάσεις του περί ασύμμετρων συνεπειών του νόμου, χρησιμοποιώντας ένα ακόμα υπαρκτό παράδειγμα μιας πολύτεκνης γυναίκας, που για να προσληφθεί ως καθαρίστρια το έτος 2008 (οπότε για πρώτη φορά ζητήθηκε απολυτήριο τριτάξιου Γυμνασίου) προσκόμισε ένα τέτοιο πλαστό χαρτί.
«Ο δήμος την απολύει και ζητά από το λογιστήριο να διακόψει άμεσα την καταβολή των αποδοχών - καλώς κάνει - αλλά ζητά πίσω και 80.000 ευρώ. Τώρα, ουδέποτε θα έχει δικαίωμα συνταξιοδότησης...»
«Είναι θέμα της Δικαιοσύνης να κρίνει τι θα γίνει με την κυρία, αλλά μπορεί να τύχει της επιείκειας του κράτους μέσα από άλλες δομές και όχι μέσα από το να την συγχωρήσει το κράτος ότι έδωσε ένα πλαστό πιστοποιητικό» απάντησε η υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
- «Δηλαδή, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα πλαστά, είναι "ο γέγονε γέγονε" και δεν θα υπάρχει ποινή γι' αυτούς που προσκόμισαν πλαστά πιστοποιητικά;» παρενέβη ο εισηγητής της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης.
- «Τους καταδικάζετε σε θάνατο!» εξερράγη ο αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.
- «Να τους δώσουμε και βραβείο τότε!» ανταπάντησε ο εισηγητής της ΝΔ.
- «Να καταδικαστεί, να απολυθεί, αλλά δεν μπορείτε να ζητήσετε αναδρομικά δεδουλευμένους μισθούς και προπαντός να τους στερήσετε την σύνταξη!» απάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
- «Πού βρίσκεται αυτό; Δεν υπάρχει στη ρύθμιση. Διαβάστε τη ρύθμιση!» απάντησε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
«Έχουμε μια διάταξη, η οποία λέει για όσους κάνουν αίτηση πρόωρης συνταξιοδότησης, ότι δεν θα εκδίδεται η πράξη πριν ελεγχθούν τα δικαιολογητικά" ανέφερε στην ομιλία του ο Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ). "Αυτό το νομοθέτημα όμως, και αυτό το υπουργείο, δεν μπορούν να ρυθμίσουν ζητήματα συνταξιοδοτικά. Αυτά ορίζονται από άλλα νομοθετήματα και επί διαφωνιών αποφαίνεται το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στην περίπτωσή μας, έχει αποφανθεί ότι δεν μπορούμε να κόψουμε τη σύνταξη κανενός...» συμπλήρωσε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ.
Αντίστοιχο παράδειγμα με 20 εργαζόμενους στην ΕΘΕΛ που εργάζονταν επί 17 χρόνια ως οδηγοί χωρίς απολυτήριο Λυκείου, επικαλέστηκε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε άλλο άρθρο του νομοσχεδίου το οποίο «δημιουργεί μια μόνιμη δεξαμενή 25000 εργαζομένων διαρκώς διαθέσιμων».
Στο ίδιο άρθρο αναφέρθηκε και ο Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ): «Το άρθρο 22, λέει πως αν κάποιος που είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα βγει σε σύνταξη, βγάζουμε σε διαθεσιμότητα τον επόμενο. Αυτό τι εξυπηρετεί για να καταλάβω;» παρατήρησε.
«Πουθενά δεν ορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα εξετάζεται η διαδικασία της μετατροπής των συμβάσεων και δεν παρέχονται εγγυήσεις ότι θα ελεγχθεί το νόμιμο της μετατροπής» υποστήριξε ο Γ. Κυρίτσης (ΔΗΜΑΡ).
«Η λύση θα ήταν να γίνει πραγματικός έλεγχος του τρόπου ασφάλισης, (π.χ. ένσημα) ώστε να αποδειχθεί ο πραγματικός χρόνος εργασίας, αλλά και το στάτους του κάθε εργαζόμενου ανά περίοδο» συμπλήρωσε.
«Θεωρούμε πως πρόκειται ουσιαστικά για έναν άσκοπο μέτρο, εφόσον ο εργαζόμενος έχει ελεγχθεί ξανά, όπως για παράδειγμα κάποιος που επελέγη από το ΑΣΕΠ για να διορισθεί» ανέφερε ο Γ. Αβραμίδης (Ανεξάρτητοι Έλληνες).
«Είναι βέβαιο πως θα σημειωθεί κατάχρηση ελεγκτικών πόρων ως ενέργεια διοικητικής υπερβολής» συμπλήρωσε ο βουλευτής.
Πηγή: ΑΜΠΕ