Επικράτηση του «όχι» με 55,3% στο χθεσινό – ιστορικής σημασίας - δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, προκύπτει μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης του συνόλου των ψήφων.
Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας συγκέντρωσαν το 44,77% των ψήφων, ενώ η συμμετοχή έφθασε στο επίπεδο-ρεκόρ του 84,6%.
Η παράταξη του «όχι» συγκέντρωσε 2.001.926 ψήφους, έναντι 1.617.989 που έλαβε η παράταξη του «ναι».
Κάμερον: Το θέμα διευθετήθηκε για «μια γενιά»
Σε επίσημες δηλώσεις του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απηύθυνε στο Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσμα να ενωθεί.
REUTERS/SUZANNE PLUNKETT
Σε επίσημες δηλώσεις του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απηύθυνε στο Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσμα να ενωθεί.
«Ήλθε η ώρα για το Ηνωμένο Βασίλειό μας να ενωθεί και να προχωρήσει εμπρός», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως το θέμα της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας διευθετήθηκε για «μία γενιά».
Ο Κάμερον, ο οποίος κινδύνευε να υποχρεωθεί σε παραίτηση σε περίπτωση που οι Σκωτσέζοι τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας τους, είπε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος άνοιξε τον δρόμο για την εισαγωγή νέων, ισορροπημένων συνταγματικών ρυθμίσεων για ολόκληρη τη Βρετανία -περιλαμβανομένης της Αγγλίας- και ότι τον Ιανουάριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με το οποίο θα παραχωρούνται περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία.
«Το ζήτημα διευθετήθηκε για μία γενιά...δεν μπορεί να υπάρξουν διαφωνίες, επαναληπτικές ψηφοφορίες. Ακούσαμε την πάγια βούληση του λαού της Σκωτίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία στο νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως «όπως η Σκωτία θα ψηφίζει ξεχωριστά στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο για τα ζητήματά της των φόρων, των δαπανών και του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, έτσι και η Αγγλία, καθώς και η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία, θα πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν για αυτά τα θέματα». «Και όλο αυτό», συνέχισε, «θα πρέπει να συμβεί παράλληλα και με τον ίδιο ρυθμό με την διευθέτηση για τη Σκωτία».
Νωρίτερα, ο Κάμερον συνεχάρη τον επικεφαλής της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας, Άλιστερ Ντάρλινγκ. «Μίλησα με τον Αλιστερ Ντάρλινγκ και του έδωσα συγχαρητήρια», έγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter.
Την ήττα της παράταξής του παραδέχθηκε ο Σάλμοντ
Την ήττα της παράταξης του «ναι» στο δημοψήφισμα παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Αλεξ Σάλμοντ, ηγέτης της καμπάνιας των υπέρμαχων της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Σκωτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητη χώρα, δήλωσε, εκφράζοντας πάντως την προσδοκία ότι το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία.
«Φαίνεται ότι δεν θα επιτύχουμε το "ναι" που ελπίζαμε. Οπως χιλιάδες άλλοι στη χώρα, αφιέρωσα την καρδιά και την ψυχή μου σε αυτήν την εκστρατεία και υπάρχει ένα πραγματικό αίσθημα απογοήτευσης για το ότι δεν κατορθώσαμε για λίγο να εξασφαλίσουμε την επικράτηση της θετικής ψήφου», δήλωσε νωρίτερα η Νίκολα Στέρτζον, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας.
«Ναι» στην ανεξαρτησία ψήφισε η Γλασκώβη
REUTERS/CATHAL MCNAUGHTON
Τα απομεινάρια από ένα μήνυμα γραμμένο με ταινία από τους υποστηρικτές της καμπάνιας του «ναι» στην πλατεία Γεωργίου της Γλασκώβης.
Όπως ανακοίνωσε η τοπική εκλογική επιτροπή νωρίτερα, «ναι» στην ανεξαρτησία ψήφισαν οι κάτοικοι της Γλασκώβης. Το «ναι» συγκέντρωσε συγκεκριμένα το 53% των ψήφων, έναντι 47% που ψήφισαν «όχι».
Η συμμετοχή στην ψηφοφορία στην περιφέρεια της Γλασκώβης ανήλθε σε 47%.