Σύμφωνα με παρατηρήσεις της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Δανίας και της Γροιλανδίας το περασμένο καλοκαίρι, το χιόνι στο μεγαλύτερο νησί του πλανήτη είναι πιο σκούρο από ότι έχει καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν.
Το σκούρο χιόνι απορροφά περισσότερη θερμότητα και λιώνει πιο γρήγορα από ότι το λευκό χιόνι. Το σκούρο χρώμα του αποτελεί συνέπεια ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως μη συχνών καταιγίδων κατά τη θερινή περίοδο, μικροβίων και αιθάλης από πυρκαγιές δασών, σύμφωνα με τον Τζέισον Μποξ, μέλος της υπηρεσίας που πραγματοποίησε τις παρατηρήσεις.
Μία άλλη, πιο απαισιόδοξη εξήγηση μπορεί να είναι ότι βρισκόμαστε στην αρχή εμφάνισης μίας αλυσίδας καταστροφικών συνεπειών λόγω της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Εξάλλου πρόσφατα γεγονότα όπως οι θύλακες μεθανίου και η κατάρρευση κρατήρων στη Σιβηρία δείχνουν πόσο απρόβλεπτα αλλάζουν οι συνθήκες στον Αρκτικό κύκλο.
«Έμεινα έκπληκτος με αυτό που αντίκρισα», δήλωσε ο Μποξ. «Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο όσο καιρό πραγματοποιώ παρατηρήσεις, αλλά ούτε και στο αρχείο», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Μποξ, το 2014 το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία ήταν κατά 5,6 τοις εκατό πιο σκούρο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, προκαλώντας μία επιπρόσθετη απορρόφηση ενέργειας ισοδύναμη με τη διπλάσια ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 2014 είναι επίσης το έτος που σημειώθηκαν οι περισσότερες πυρκαγιές στον Αρκτικό κύκλο, από το 2000 όταν και ξεκίνησαν να τις παρακολουθούν μέσω δορυφορικών μετρήσεων. Επιπλέον τα τελευταία δύο χρόνια οι πυρκαγιές έχουν τη διπλάσια ένταση από ότι πριν από δέκα χρόνια, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Μποξ.
Το επόμενο βήμα της έρευνας είναι να προσδιοριστεί ποιο ποσοστό της αιθάλης στον πάγο της Γροιλανδίας οφείλεται στις πυρκαγιές και ποιο σε άλλες πηγές όπως εκπομπές από εργοστάσια και χώμα που απελευθερώνεται μετά το λιώσιμο του χιονιού λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.