Με διμερείς κρατικές εμπορικές συμφωνίες εκτός Κίνας τα πάντα

Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014 12:22
UPD:12:22
REUTERS/STRINGER/CHINA

Τα πάντα συνήθως παραχωρούνται από την κινεζική κυβέρνηση για δέκα χρόνια, για ένα ποσό περίπου 750.000 ευρώ το χρόνο για ένα ζευγάρι. 

A- A A+

Η μετακίνηση σπάνιων ζώων προς αναπαραγωγή και έκθεση είναι σχετικά κοινή πρακτική, όμως η κερδοσκοπική κλίμακα της ενοικίασης πάντα από την Κίνα αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο, καθώς επιπλέον κάθε μία από τις συμφωνίες ενοικίασης συνοδεύεται από διμερείς κρατικές εμπορικές συμφωνίες.

Τα πάντα συνήθως παραχωρούνται από την κινεζική κυβέρνηση για δέκα χρόνια, για ένα ποσό περίπου 750.000 ευρώ το χρόνο για ένα ζευγάρι. Εάν κάποιο πάντα γεννήσει, τα νεογνά οφείλουν να επιστραφούν στην Κίνα εντός μίας διετίας, ενώ αν κάποιο πεθάνει λόγω ανθρωπίνου λάθους, ο ζωολογικός κήπος πρέπει να πληρώσει αποζημίωση σχεδόν 400.000 ευρώ. Επιπλέον οι ζωολογικοί κήποι αναλαμβάνουν τα έξοδα διατροφής και στέγασης των απειλούμενων ζώων, τα οποία έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια και αναλογούν σε εκατομμύρια ευρώ για ολόκληρη τη δεκαετία.

Το περασμένο έτος μία επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής την Καθλίν Μπάκινγκχαμ αποκάλυψε πως κάθε μία από τις συμφωνίες παραχώρησης πάντα έχουν συνοδευτεί από εμπορικές συμφωνίες μεταξύ της Κίνας και του κράτους που θα τα φιλοξενήσει.

Η συμφωνία με το ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου συνέπεσε με την υπογραφή συμβολαίου αξίας 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την παραχώρηση πετροχημικών, τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών, αυτοκινήτων Τζάγκουαρ και σολομού από τη Βρετανία στην Κίνα. Αντίστοιχα, η συμφωνία με γαλλικό ζωολογικό κήπο συνοδεύτηκε από την ανακοίνωση προμήθειας ουρανίου αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα.

Παρόμοιες συμφωνίες για προμήθεια ουρανίου, πετρελαίου και ορυκτών έχουν υπογραφεί με τον Καναδά και την Αυστραλία, ενώ συνθήκες ελεύθερου εμπορίου υπογράφηκαν με τα ασιατικά κράτη της Σιγκαπούρης, της Μαλαισίας, της Ταϊλάνδης και του Μακάο.

«Έχουμε εισέλθει σε μία νέα εποχή διπλωματίας-πάντα», δήλωσε η Μπάκινγκχαμ. «Η παραχώρηση πάντα είναι πλέον συνδεδεμένη με κρατικές προμήθειες πολύτιμων πόρων προς την Κίνα, και συμβολίζει την πρόθεση της χώρας να χτίσει διεθνείς εμπορικές σχέσεις», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή