Επιτυχημένη τεχνητή γονιμοποίηση σε αιχμάλωτο πάντα

Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014 11:23
UPD:11:23
Reuters
A- A A+

Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου του Εδιμβούργου πιστεύουν πως το θηλυκό πάντα με το όνομα Τιαν Τιαν είναι έγκυος και ενδέχεται να γεννήσει στο τέλος του μήνα.

Η Τιαν Τιαν υποβλήθηκε σε τεχνητή γονιμοποίηση πριν από μερικούς μήνες, μετά την αποτυχία προσπαθειών να τη φέρουν πιο κοντά στον αρσενικό σύντροφό της, Γιανγκ Γκουάνγκ. Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου διατηρούν τις επιφυλάξεις τους καθώς η Τιαν Τιαν έμεινε έγκυος και πέρυσι, όμως η εγκυμοσύνη απέτυχε.

«Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν πως η Τιαν Τιαν, το γιγάντιο πάντα, είναι τώρα έγκυος και πως η εμφύτευση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, επομένως αναμένουμε να γεννήσει στο τέλος του μήνα», δήλωσε ο Ίαν Βάλενταϊν, μέλος της Βασιλικού Ζωολογικού Οργανισμού της Σκωτίας. «Πρόκειται για πρόσφατο επιστημονικό επίτευγμα και όπως πέρυσι η απώλεια του εμβρύου παραμένει άκρως πιθανή», πρόσθεσε. Εξάλλου οι εγκυμοσύνες των πάντα είναι παραδοσιακά δύσκολες και απρόβλεπτες σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

© EDINBURGH ZOO

Το προηγούμενο έμβρυο πιστεύεται ότι απορροφήθηκε από την Τιαν Τιαν παρά το προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης. Τα δύο πάντα έφτασαν στη Σκωτία από την Κίνα το 2011, σε μορφή «δανείου» προς τον κήπο, διάρκειας μίας δεκαετίας. Η Τιαν Τιαν μάλιστα είχε γεννήσει ξανά στο παρελθόν, ενώ δύο ειδικοί από την Κίνα αναμένονται στη Σκωτία τις επόμενες ημέρες.

Η Τιαν Τιαν εμφανίζει μία αύξηση στα επίπεδα προγεστερόνης, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια όρεξης και υπνηλία. Σϋμφωνα με τους υπευθύνους, αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας της στον ύπνο.

Το όνομα της Τιαν Τιαν σημαίνει «γλυκιά» σε ελεύθερη μετάφραση, ενώ το όνομα του Γιανγκ Γκουάνγκ «λιακάδα». Και τα δύο ζώα είναι ηλικίας δέκα ετών, ενώ αν όλα πάνε καλά, τα νεογνά πάντα θα επιστρέψουν στην Κίνα έπειτα από δύο χρόνια, στην ηλικία κατά την οποία ανεξαρτητοποιούνται από τη μητέρα τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή