Η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει «παγκόσμια κινητοποίηση» κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ «για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατική απειλή» στη Λιβύη, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αίγυπτο ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Ο κ. Λε Ντριάν μετέβη στο Κάιρο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να εξηγήσει τον ρόλο του Παρισιού στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού ο οποίος αναμένεται να αναλάβει δράση εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.) στο Ιράκ και στη Συρία, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Αμύνης της Γαλλίας.
Ο ίδιος όμως εξήγησε ενώπιον δημοσιογράφων ότι οι συναντήσεις του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στρατηγό Σέντκι Σόμπχι και κατόπιν με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, επικεντρώθηκαν επίσης στην κατάσταση στη γειτονική Λιβύη, που είναι παραδομένη στο χάος και τη δράση αντίπαλων ένοπλων ομάδων, κυρίως ισλαμιστικών, μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
Το Παρίσι και το Κάιρο «ανησυχούν για την κατάσταση και επιθυμούν για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατική απειλή να υπάρξει κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μια παγκόσμια κινητοποίηση γι' αυτή τη χώρα», είπε ο κ. Λε Ντριάν.
Οι εργασίες της Γ.Σ. του ΟΗΕ αρχίζουν εντός της ημέρας στη Νέα Υόρκη.
«Στη Λιβύη, εκτιμούμε ότι μετά την επιχείρηση Serval στο Μαλί και κατόπιν την Barkhane (σ.σ. τη δράση μιας γαλλικής στρατιωτικής δύναμης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο Σαχέλ), οι τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες είχαν αποπειραθεί να καταλάβουν την εξουσία στο Μαλί αναδιοργανώνονται και καταφεύγουν στη νότια Λιβύη, όπου δρουν για την αποδόμηση του κράτους και αυτή η αστάθεια μας επιβάλλει να κηρύξουμε συναγερμό», πρόσθεσε ο υπουργός Αμύνης της Γαλλίας.
«Υπάρχει κίνδυνος παγκοσμιοποίησης της τρομοκρατίας με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία, αλλά επίσης και εξαιτίας της κατάστασης στη Λιβύη, στον Νίγηρα και στο Σαχέλ», εκτίμησε ο κ. Λε Ντριάν και πρόσθεσε «έναντι αυτών των απειλών, οφείλουμε να δράσουμε διότι η συλλογική μας ασφάλεια διακυβεύεται στη Συρία όπως και στη Λιβύη, επί θύραις της Ευρώπης και της Αιγύπτου».
«Υπάρχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συναντήσεις οι οποίες ήδη έχει προβλεφθεί να γίνουν και αυτές θα επιτρέψουν, ελπίζω, να αποκτήσουμε έναν εμβρυϊκό οδικό χάρτη για να βγάλουμε τη Λιβύη από το χάος», συνέχισε ο κ. Λε Ντριάν.
Ερωτηθείς εάν η Γαλλία προτίθεται να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία στη Νέα Υόρκη, ο κ. Λε Ντριάν απάντησε ότι «είναι πολύ νωρίς για να το πούμε, η Γαλλία θα κάνει σαφή την άποψή της» κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. του ΟΗΕ.
«Το ζήτημα είναι να καθορίσουμε ποιον οδικό χάρτη μπορεί η διεθνής κοινότητα να καταρτίσει από κοινού, υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών, σε συνεργασία με τις αρχές της Λιβύης οι οποίες έχουν μετακινηθεί στο Τομπρούκ», πρόσθεσε ο κ. Λε Ντριάν.