Δύο καθηγητές που υπερασπίζονται με πάθος το αντικείμενό τους, ένας ερωτευμένος χορευτής χωρίς αυτοπεποίθηση, ένας παμπόνηρος ιερέας που βάζει σε εφαρμογή ένα σατανικό σχέδιο και μια παρέα που επιδίδεται σε διαγωνισμό ηλιθιότητας είναι οι πρωταγωνιστές των κινηματογραφικών επιλογών αυτής της εβδομάδας.
«Λόγια και εικόνες»
Στη ρομαντική κομεντί του Φρεντ Σκέπισι, η - βραβευμένη με Όσκαρ - Ζιλιέτ Μπινός και ο Κλάιβ Όουεν προσπαθούν να ανακαλύψουν τι είναι πιο ισχυρό: η δύναμη των εικόνων ή των λέξεων. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τους σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο, ένας καθηγητής φιλολογίας και μια καθηγήτρια καλών τεχνών συγκρούονται. Το φλερτ, που αρχίζει ανάμεσά τους, θα προκαλέσει έντονο ανταγωνισμό, τόσο ανάμεσα στους ίδιους, όσο και στους μαθητές των τάξεών τους.
MATTHEW NETTHEIM
«Κουβανέζικος έρωτας»
Με μουσική υπόκρουση το πιο απαιτητικό είδος χορού, γνωστό ως salsa, δύο άντρες θα αναμετρηθούν μέχρι τελικής πτώσης για την καρδιά μιας γοητευτικής γυναίκας στην αγγλική χορευτική κωμωδία του Τζέιμς Γκρίφιθς, με τους Νικ Φροστ, Ρασίντα Τζόουνς, Ολίβια Κόλμαν, Κρις Ο' Ντάουντ, Ίαν Μακσέιν, Αλεξάντρα Ρόουτς, Κέιβαν Νόβακ, Ρόρι Κινέρα και Γουέντι Μακλέντον Κόβεϊ. Τι μπορεί να ζωντανέψει το χορευτικό τέρας, που κρύβει μέσα του ένας στρουμπουλός άνδρας με χαμηλή αυτοπεποίθηση, που έχει χάσει τη φόρμα του, την πίστη του στην αγάπη και την όρεξη για ζωή και για το εφηβικό του πάθος, τον χορό; Μια γυναίκα και ο αρρενωπός συνάδελφός του που τη διεκδικεί.
«Θεϊκό κόλπο»
Εμπνευσμένη από την πρωτοβουλία του πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ να επιτρέψει μόνο την κατά περίσταση χρήση των προφυλακτικών, η ταινία του Κροάτη σκηνοθέτη Βίνκο Μπρεσάν είναι μια αφοριστική κωμωδία, που σατιρίζει τις τακτικές της Καθολικής Εκκλησίας, αλλά και τη ζωή στις μικρές κοινωνίες, που σφύζει από ίντριγκες και πάθη. Με τους Κρέσιμιρ Μίκιτς, Νίκσα Μπουτιγιέρ και Μαρίζα Σκάρισιτς, ένας ιερέας αναλαμβάνει καθήκοντα σε ένα μικρό νησί των δαλματικών ακτών, που μαστίζεται από υπογεννητικότητα. Υπό την απειλή να μειωθεί το καθολικό ποίμνιό του, συλλαμβάνει ένα σατανικό σχέδιο. Με τη βοήθεια του περιπτερά, τρυπάνε όλα τα προς πώληση προφυλακτικά, ενώ ο φαρμακοποιός αντικαθιστά τα αντισυλληπτικά χάπια με βιταμίνες. Όμως, οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες που προκύπτουν προκαλούν το απόλυτο χάος.
«Η Καθολική Εκκλησία και τα δόγματά της κουβαλάνε αντιφάσεις ειλικρίνειας και μεθόδευσης, σεξουαλικότητας, αγάπης για τον συνάνθρωπο, θρησκείας και υποκρισίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης. «Είμαι πεπεισμένος ότι ο θεατής θα αναγνωρίσει όλα αυτά τα στοιχεία σε μία ταινία και θα τα αποδεχτεί ως αληθινά μόνο μέσω του είδους της κωμωδίας, της λαϊκής κωμωδίας, με τα καλαμπούρια και τη χυδαιότητα του είδους που συναντάμε στην commedia dell’ arte».
«Δείπνο ηλιθίων»
Από το 1998 έρχεται η κωμωδία του Φρανσίς Βεμπέρ, που, μετά την αξεπέραστη επιτυχία της στη Γαλλία, ενέπνευσε το αμερικάνικο remake της, καθώς και θεατρικό έργο που έχει παιχτεί σε εκατοντάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Με τους Τιερί Λερμίτ, Ζακ Βιλερέ και Φρανσίς Ουστέρ, κάθε Τετάρτη, μερικοί φίλοι διοργανώνουν μια εκκεντρική συνάντηση, την οποία αποκαλούν «Δείπνο ηλιθίων». Ο καθένας τους προσκαλεί τον πιο ηλίθιο άνθρωπο που έχει συναντήσει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αυτός που έχει φέρει τον πιο χαζό προσκεκλημένο, ανακηρύσσεται νικητής της εβδομάδας. Όμως, ένας καλεσμένος θα ανατρέψει τα πάντα…
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]