Πρόσκληση για συναίνεση απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προς την αντιπολίτευση, και κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, επικαλέστηκε το παράδειγμα χωρών που, όπως είπε, κατάφεραν να βγουν από τα μνημόνια, λόγω της σύμπνοιας της πλειοψηφίας των κομμάτων και επεσήμανε ότι «αυτό θα στείλει ένα μήνυμα στους εταίρους μας».
Σε σύντομη παρέμβασή του μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε:
«Ελπίζω σε συναίνεση και ότι θα βρεθούν ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου, που θα ψηφίσετε, με την έννοια ότι δεν μπορούμε να διαφωνούμε σε όλα και για όλα. Αυτό θα στείλει ένα μήνυμα και στους Ευρωπαίους εταίρους μας».
Ο υπουργός τόνισε μάλιστα πως ένα μεγάλο λάθος που έκαναν οι Έλληνες και όλα τα κόμματα είναι ότι δεν βρέθηκε η συναίνεση για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση, σημειώνοντας πως ο λόγος που οι υπόλοιπες χώρες σε κρίση κατάφεραν να βγουν από τα δικά τους Μνημόνια ήταν ότι υπήρξε μια συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας των κομμάτων σε αυτές.
Ο υπουργός επανέλαβε πως η οικονομία σταθεροποιείται, προσθέτοντας πως το ερώτημα, όμως, είναι αν θα μπορέσουμε να την σπρώξουμε μπροστά.
«Και για να συμβεί αυτό» συμπλήρωσε «θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή συνισταμένη όλων, να συμβάλουν όλοι στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας».
«Ήρθα γιατί έχω δουλειά μπροστά μου και ελπίζω πως ξαφνικά δεν θα βρεθώ προ τετελεσμένων. Αυτή, όμως, είναι συλλογική δουλειά για το δημόσιο όφελος», κατέληξε, καλώντας μάλιστα την αντιπολίτευση να ψηφίσει τις ρυθμίσεις που έχουν προοδευτικό πρόσημο και σημειώνοντας:
«Είναι καλό να τονίσουμε τη συμφωνία και όχι να αναδεικνύουμε τη διαφωνία».
Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ επανέλαβε τη δέσμευση ότι θα θεραπευθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν.
Ο κ. Χαρδούβελης παραδέχθηκε αρχικά ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος, που, επειδή δεν βασίζεται στην ικανότητα του πολίτη να πληρώσει (δηλαδή, στο εισόδημά του) αλλά στο τι κατέχει, έχει μια δόση αυθαιρεσίας, για να σημειώσει ότι «εκεί πρέπει να το προσέξουμε».
Αιτιολογώντας τα λάθη τα οποία διαπιστώνονται, ο κ. Χαρδούβελης (αφού ανέφερε πως η προσπάθεια έγινε για να αποκτήσει το κράτος έναν σωστό φόρο κατοικίας και ακίνητης περιουσίας) εξήγησε ότι ήταν η πρώτη φορά που έγινε η αλλαγή αυτή και σε μεγάλη έκταση - αφορά 6 εκατ. φορολογούμενους.
Προσθέτοντας πως για 4.000 οικισμούς στη χώρα δεν υπήρχαν αντικειμενικές αξίες, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στην Ελλάδα ο λόγος που έγιναν τα τεράστια λάθη είναι η κληρονομιά του παρελθόντος.
«Βρέθηκε μια φόρμουλα και αυτό πρέπει να το θεραπεύσουμε σύντομα. Δεσμεύομαι ότι θα το δουλέψουμε. Πολλοί από μας δεν θα μαυρίσουμε στον ήλιο φέτος, γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες» κατέληξε ο κ. Χαρδούβελης
Πηγή: ΑΜΠΕ