Ένα αφοσιωμένο χταπόδι βαθέων υδάτων είναι ο νέος κάτοχος της πιο μακρόχρονης επώασης αυγών. Ερευνητές παρατήρησαν ένα θηλυκό του είδους Graneledone boreopacifica στα ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνια να φυλάει και να επωάζει τα αυγά του συνεχόμενα για σχεδόν 4,5 χρόνια.
Οι επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Ενυδρείου του Μόντερεϊ εντόπισαν για πρώτη φορά το χταπόδι το 2007 κατά τη διάρκεια υποβρυχίων ερευνών στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το χταπόδι βρισκόταν καθ’ οδόν για ένα γνωστό εκκολαπτήριο σε βάθος 1400 μέτρων, όπου στη συνέχεια κόλλησε τα αυγά του σε μία πρόσοψη βράχου.
Τα επόμενα 4,5 χρόνια οι ερευνητές καταδύθηκαν στο ίδιο σημείο 18 φορές, βρίσκοντας κάθε φορά το χταπόδι στο ίδιο μέρος, το οποίο αναγνώριζαν από τις χαρακτηριστικές ουλές του, που πιθανώς προκλήθηκαν από την άμυνά του απέναντι σε επιθέσεις αρπακτικών του βυθού.
Εντέλει, ύστερα από 53 μήνες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η μητέρα είχε φύγει, ενώ εντόπισαν και τα κελύφη των επωασμένων αυγών. Η εκτεταμένη περίοδος επώασης σημαίνει ότι τα μικρά χταπόδια αναδύθηκαν σχεδόν ως ενήλικες, έτοιμα να κυνηγήσουν και να επιβιώσουν μόνα τους.
Η εντυπωσιακή μητρική αφοσίωση πιθανότατα αποτέλεσε την τελευταία πράξη στη ζωή της μητέρας, σύμφωνα με τις αναπαραγωγικές συνήθειες των συγκεκριμένων χταποδιών, εξηγεί ο Μπρους Ρόμπισον, μέλος του Ινστιτούτου. Σε αντίθεση με τα περισσότερα χταπόδια που συναντάμε στη χώρα μας, τα οποία συχνά απελευθερώνουν χιλιάδες μικροσκοπικά αυγά, το συγκεκριμένο χταπόδι επώασε περίπου 160 αυγά, μεγέθους έως 3,3 εκατοστών.
«Η χαμηλή θερμοκρασία στο βυθό αποτελεί το σημαντικότερο λόγο για τη διάρκεια της επώασης. Ο χαμηλός μεταβολισμός σημαίνει ότι η μητέρα μπόρεσε να επιβιώσει με ελάχιστο ή και καθόλου φαγητό ενώ προστάτευε τα αυγά της», πρόσθεσε ο Ρόμπισον.
Οι 53 μήνες αποτελούν νέο ρεκόρ στο ζωικό βασίλειο, καθώς έως τώρα η μεγαλύτερη περίοδος επώασης ήταν τέσσερα χρόνια, όπως είχε παρατηρηθεί σε ένα είδος σαλαμάνδρας.