Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Σχεδόν καθημερινή ήταν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου σχετικά με τις απολύσεις στους ΟΤΑ.
Κάθε φορά ο κ. Ντινόπουλος διαμηνύει, σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους, ότι «δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στους ΟΤΑ» και ότι «η απογραφή και η αξιολόγηση δεν έχουν καμία σχέση με απολύσεις».
Και σε ό,τι αφορά στο δεύτερο μέρος -στην αξιολόγηση δηλαδή- η θέση αυτή συμφωνεί και με τον ομόλογό του υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντίθετα, στο πρώτο σκέλος -δηλαδή στην απογραφή- ο υπουργός Εσωτερικών βρίσκεται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση.
Είναι ήδη γνωστό εδώ και καιρό -συγκεκριμένα από το Νοέμβριο του 2013- ότι η απογραφή θα καταδείξει τους φορείς εκείνους των ΟΤΑ που δεν χρειάζονται και οι οποίοι οδηγούμενοι στο κλείσιμο θα οδηγήσουν και τους υπαλλήλους τους σε διαθεσιμότητα.
Βάσει της μέχρι τώρα διαδικασίας που ακολουθήθηκε, η εξέλιξη αυτή σημαίνει κατάργηση θέσης και άρα έπειτα από ένα οκτάμηνο, απόλυση.
Τα ΝΠΙΔ των δήμων είναι πρώτα στη σειρά και ακόμα κι αν κανείς θέλει να κρατήσει τους εργαζομένους και να μην τους απολύσει, είναι σίγουρο ότι πολύ δύσκολα θα συμπληρωθούν οι 6.500 που απομένουν να απολυθούν ως το τέλος του 2014 βάσει της συμφωνίας που υπάρχει με την τρόικα.
Εδώ όμως είναι το μεγάλο ζητούμενο που αφορά και την ελληνική κοινωνία και γενικότερα τη δημόσια διοίκηση, πέρα από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες σχετικά με το ποιος πρέπει και ποιος δεν πρέπει να απολυθεί.
Εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα έχει αρχίσει μια ουσιαστική προσπάθεια από την πλευρά του ΥΔΜΗΔ για έλεγχο -δικαιολογητικών, τυπικών προσόντων και άλλων- όσων έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο.
Στο πλαίσιο αυτό θα ελεγχθούν περισσότερες από 50.000 προσλήψεις. Ηδη από τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται ότι υπάρχει πληθώρα περιπτώσεων που έχουν με κάποιο τρόπο εξαπατήσει το Δημόσιο και κατ’ επέκταση όλους μας.
Παραδόξως, στην προοπτική των ελέγχων αυτών στάθηκαν απέναντι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ωστόσο εδώ ενδεχομένως να βρίσκεται το σημείο-κλειδί για να επιτευχθεί μια ουσιαστική ειρήνη μεταξύ των εργαζομένων στο Δημόσιο και της πολιτικής ηγεσίας.
Ισως αντί να προσπαθεί κανείς να βρει ανθρώπους από τα ΝΠΙΔ για να γεμίσει τη δεξαμενή με τους 6.500, να πρέπει φυσικά να κλείσει αυτά που δεν χρειάζονται, να αξιοποιήσει το προσωπικό τους αλλού και να αναζητήσει το νούμερο που χρειάζεται επιταχύνοντας τις διαδικασίες ελέγχων.
Με τη βοήθεια όλων -υπαλλήλων, συνδικαλιστών, πολιτικών- είναι βέβαιο ότι η διαδικασία αυτή προλαβαίνει να τελειώσει εντός του 2014.
Το να παρατείνουμε το καθεστώς απολύσεων και στην επόμενη χρονιά δεν κάνει καλό σε κανέναν και πρωτίστως στην οικονομία και τον κοινωνικό ιστό που ήδη υποφέρουν.
Αντίθετα, με τον τρόπο αυτό βοηθάμε να αποκατασταθούν αδικίες χρόνων και να εγκαθιδρυθεί μια νέα νοοτροπία.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]