Τις απόψεις αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα δημόσια νοσοκομεία εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, σε συνάντηση που είχε με τους διοικητές τους. Τόνισε την ανάγκη κατάρτισης ορθών προϋπολογισμών και αρνήθηκε ότι η αξιολόγηση θα συνδεθεί με απολύσεις.
Σε ότι αφορά τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι αυτοί θα πρέπει να καταστούν ουσιαστικοί. «Όταν λέω ουσιαστικούς προϋπολογισμούς εννοώ ότι τις προσαρμογές που πρέπει να γίνονται από μία πραγματική δουλειά αξιολόγησης των δαπανών και συσχετισμού των κοστολογικών στοιχείων με αυτό το οποίο πραγματικά είναι η παρεχόμενη υπηρεσία προς τους πολίτες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης, τόνισε ότι αποτελεί νομική υποχρέωση η οποία πρέπει να γίνει. Προσέθεσε ακόμη ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να πιστέψουν πρώτα οι ίδιες την ανάγκη της αξιολόγησης και κατόπιν να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα στους εργαζόμενους.
Φρόντισε να εξηγήσει εκτενώς τι ακριβώς θα συμβεί με την αξιολόγηση και ξεκαθάρισε ότι σε κανένα σημείο του νόμου δεν γίνεται λόγος για απολύσεις, ακόμη και για αυτούς που δεν θα «πιάσουν τη βάση του 6,9».
«Εγώ σας λέω ότι παίρνει 0, όχι ότι παίρνει 6,8, ότι του βάζει κάποιος 0. Για πείτε μου πώς χρησιμοποιώντας αυτή τη διαδικασία της αξιολόγησης θα τον απολύσετε; Πού είναι το νομικό σας πάτημα; Από την διαδικασία της αξιολόγησης, πώς αυτός οδηγείται στην απόλυση; Επειδή δεν το προβλέπει ο νόμος δεν οδηγείται.
Προσέθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον ποσοτικούς στόχους σε ότι αφορά απολύσεις ή διαθεσιμότητα. «Οι στόχοι των προγραμμάτων κινητικότητας, διαθεσιμότητας και εξόδου εκπληρώνονται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο ήρθε και ολοκληρώνεται σε εφαρμογή το 2014. Ποιοι είναι οι ποσοτικοί στόχοι για το 2015; Απάντηση: δεν υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι».
Συνάντηση του Υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη με τους Διοικητές των Νοσοκομείων.
Χαρακτήρισε ως προσβλητικό για τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας αλλά και εν γένει στον δημόσιο τομέα να αρνούνται την αξιολόγηση.
«Επίσης, είναι προσβλητικό για τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας, για όλους τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας την ώρα που εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αξιολογούνται με δυσμενέστατες συνέπειες για αυτούς - γιατί στον ιδιωτικό τομέα η αξιολόγηση οδηγεί στην απόλυση αν δεν είναι κάποιος καλός, οδηγεί σε μειώσεις μισθών, οδηγεί λοιπόν σε δυσμενέστατα μέτρα στον ιδιωτικό τομέα με ένα 1.200.000 ανέργους - να έρχεται ένας ολόκληρος κόσμος που εργάζεται στο δημόσιο τομέα και να λέει με συγχωρείτε εμένα δεν θα με αξιολογήσετε. Αυτό είναι προσβλητικό για τους εργαζόμενους», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.
Τόνισε ακόμη ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν τον νόμο, καθώς δεν αποτελούν «συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων».
Σε ό,τι αφορά τη σύμβαση αποδοτικότητας υποστήριξε ότι θα συναφθεί μεταξύ των διοικήσεων των νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών.
Καταλήγοντας έκανε λόγω και για τη συνεργασία του με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Λ. Γρηγοράκο, τονίζοντας ότι το σύστημα υγείας στα νοσοκομεία θα βρίσκεται στην αρμοδιότητα του αναπληρωτή υπουργού, του κ. Γρηγοράκου.