Η εξερεύνηση των ωκεανών θα είναι το αντικείμενο του SeaOrbiter: ενός φιλόδοξου σχεδίου του γάλλου αρχιτέκτονα Ζακ Ρουζερί, που, εάν πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει ένα είδος «διαστημοπλοίου Enterprise» για τις θάλασσες.
Το SeaOrbiter βρίσκεται στο επίκεντρο σχετικού δημοσιεύματος του Popular Science, στο οποίο αναφέρεται ότι το εργαστήριο θα πλέει στον ωκεανό, λειτουργώντας ως σταθμός για υποβρύχια και μία ομάδα δυτών, με αποστολή την εξερεύνηση και την ανάλυση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Κατά τον Ρουζερί, εάν στόχος είναι η καλύτερη κατανόηση των ωκεανών, τότε χρειάζονται μεγάλες αλλαγές στους τρόπους έρευνας, όπως η επέκταση της άμεσης παρατήρησης απομακρυσμένων θαλάσσιων περιβαλλόντων σαν τη Θάλασσα των Σαργασσών.
Το μεγάλο «μειονέκτημα» του project ωστόσο θεωρείται ότι είναι το κόστος του, που εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 48 εκατ. δολάρια. Ο Ρουζερί και η ομάδα του στράφηκαν στο crowdfunding, και ειδικότερα στη γαλλική ιστοσελίδα KissKissBankBank, συγκεντρώνοντας 475.000 δολάρια για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες κατασκευής του αποκαλούμενου «ματιού» του SeaOrbiter, από όπου οι επιστήμονες θα παρατηρούν τις συνήθειες μεταναστευτικών πουλιών και θαλάσσιων πλασμάτων και θα διεξάγουν μετεωρολογικές μελέτες. Εάν όντως συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια, ευελπιστούν να έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή του σκάφους κατά τα τέλη του 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν και τη δημιουργία ενός data hub, υπό το όνομα Communications Center Nemo (από τον διάσημο καπετάνιο του μυθιστορηματικού «Ναυτίλου») που θα λειτουργεί ως στούντιο μεταδόσεων για τον διαμοιρασμό των ανακαλύψεων του σκάφους με τον υπόλοιπο κόσμο.
SEAORBITER®/JACQUES ROUGERIE
Ο Ρουζερί, γεννηθείς το 1945, δραστηριοποιείται στον χώρο της θαλάσσιας/ υποθαλάσσιας αρχιτεκτονικής από το 1977, και δοκιμάζει ο ίδιος τα δημιουργήματά του, έχοντας περάσει πολύ χρόνο διαμένοντας σε αυτά. Το SeaOrbiter αποτελεί σύνθεση των εμπειριών άνω των 30 ετών πάνω στο αντικείμενο. Οι αποστολές του θα επικεντρώνονται στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του προγράμματος, η Μεσόγειος Θάλασσα περιέχει ακόμα ανεξερεύνητες περιοχές, τις οποίες το πλωτό εργαστήριο θα μπορούσε να εξερευνήσει, παραμένοντας για μακρές περιόδους κοντά τους και αναπτύσσοντας επανδρωμένα και μη υποβρύχια. Επίσης, ένα από τα αντικείμενά του θα είναι και η αναζήτηση βυθισμένων απομειναρίων αρχαίων πολιτισμών. Όσον αφορά στον Ατλαντικό, το SeaOrbiter θα αναζητήσει υποθαλάσσια βουνά με σκοπό τη μελέτη της ωκεάνιας βιοποικιλότητας και την αναζήτηση νέων μορφών ζωής.