Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν στοχευμένες στρατιωτικές δράσεις κατά των ένοπλων εξτρεμιστών ισλαμιστών στο Ιράκ δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν Αμερικανοί στρατιώτες στη χώρα.
Ωστόσο είπε ότι σκοπεύει να αποστείλει πρόσθετο εξοπλισμό και 300 στρατιωτικούς συμβούλους στο Ιράκ, ενώ κάλεσε την πολιτική ηγεσία της χώρας να ξεπεράσει τις διαφορές της και να ενωθεί για ένα πολιτικό πλάνο προς το συμφέρον του λαού.
Ο Ομπάμα έκανε λόγο για μια «στοχευμένη στρατιωτική δράση ακριβείας εάν και όποτε αποφασίσουμε ότι το απαιτεί η κατάσταση επί του πεδίου».
Επίσης είπε ότι οι ΗΠΑ είναι επίσης έτοιμες να συστήσουν κοινά κέντρα επιχειρήσεων στη Βαγδάτη και το βόρειο Ιράκ, τόσο για να συγκεντρώνουν πληροφορίες όσο και για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή.
Διευκρίνισε πάντως ότι προηγουμένως θα συμβουλευτεί το Κογκρέσο και τους ηγέτες των χωρών της περιοχής. Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα αναχωρήσει το Σαββατοκύριακο για περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι σουνίτες αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε συνιστούν "απειλή" για τον ιρακινό λαό, την ευρύτερη περιοχή και τα αμερικανικά συμφέροντα. Για τον λόγο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει σημαντικά τα μέσα παρακολούθησης που διαθέτουν στην περιοχή, ώστε να έχουν μια καλύτερη εικόνα των κινήσεων του ΙΚΙΛ εντός του Ιράκ.
Σε δηλώσεις του για την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν είναι ρόλος των ΗΠΑ να επιλέξει τους ηγέτες του Ιράκ αλλά μόνο ηγέτες με αποκλειστική ατζέντα μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα έξω από την κρίση.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν θα στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ και εκτίμησε ότι η πολιτική ατζέντα της χώρας θα πρέπει να περιλαμβάνει σουνίτες, σιίτες και κούρδους.
Επίσης ο Ομπάμα αναφέρθηκε και στο Ιράν λέγοντας ότι μπορεί να διαδραματίσει ένα εποικοδομητικό ρόλο εάν ακολουθήσει την αμερικανική πρωτοβουλία και πιέσει προκειμένου να υπάρχει σεβασμός σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Ιράκ.
Επιπλέον ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι πίεσε το Ιράν να μην ενθαρρύνει κινήσεις τέτοιες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Ιράκ σε εμφύλιο πόλεμο.
«Εάν το Ιράν παρεμβαίνει αποκλειστικά εξ ονόματος των σιιτών (...) η κατάσταση πιθανότατα θα χειροτερεύσει», κατέληξε.
Πηγή: Reuters