Ελκτική ακτίνα: ένα όνειρο της επιστημονικής φαντασίας γίνεται πραγματικότητα

Τρίτη, 03 Ιουνίου 2014 13:55
UPD:13:56
SHUTTERSTOCK

Πέρα από τη συγκίνηση που προκαλεί στους φίλους της επιστημονικής φαντασίας, το συγκεκριμένο επίτευγμα έχει σημαντικές δυνατότητες, ειδικά στον τομέα των ιατρικών εφαρμογών με υπερήχους.

A- A A+

Όλοι οι φίλοι της επιστημονικής φαντασίας γνωρίζουν την έννοια της ελκτικής ακτίνας (tractor beam), καθώς είναι «παραδοσιακά» ένα εκ των ουκ άνευ του «sci-fi» (αρκεί να θυμηθεί κανείς την πρώτη σκηνή της πρώτης ταινίας του Star Wars ή το Star Trek).

Ωστόσο, αν και κλασικά θεωρούνταν ως αυτό ακριβώς (επιστημονική φαντασία), κάποιοι ερευνητές εργάζονταν προς αυτή την κατεύθυνση, και πλέον όπως δείχνουν τα πράγματα η ελκτική ακτίνα μπορεί να θεωρηθεί μάλλον «science fact» και όχι «fiction»: ερευνητές του University of Dundee δημιούργησαν μία λειτουργική ακουστική ελκτική ακτίνα, χρησιμοποιώντας ενέργεια από εξοπλισμό υπερήχων για να ασκήσουν δύναμη σε ένα αντικείμενο, τραβώντας το προς την πηγή της ενέργειας.

«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος επέδειξε μία λειτουργική ακουστική ελκτική ακτίνα και η πρώτη φορά που μία τέτοια ακτίνα χρησιμοποιήθηκε για να μετακινήσει κάτι μεγαλύτερο από μικροσκοπικούς στόχους» αναφέρει η Δρ. Κριστίν Ντεμόρ, του Institute for Medical Science and Technology (IMSAT) του πανεπιστημίου.

«Ήμασταν σε θέση να δείξουμε ότι μπορείς να ασκήσεις επαρκή δύναμη σε ένα αντικείμενο μεγέθους περίπου ενός εκατοστού για να το κρατήσεις ή να το μετακινήσεις, κατευθύνοντας στο πίσω μέρος του δίδυμες ακτίνες ενέργειας από τον εξοπλισμό υπερήχων» προσθέτει.

Η ομάδα χρησιμοποίησε μία συσκευή υπερήχων που έχει ήδη λάβει έγκριση για κλινική χρήση σε εγχειρήσεις υπερήχων καθοδηγούμενες από MRI. Τα αποτελέσματα της έρευνας – η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με επιστήμονες του Southampton University και του Illinois Wesleyan University- δημοσιεύτηκαν στο Physical Review Letters.

Πέρα από τη συγκίνηση που προκαλεί στους φίλους της επιστημονικής φαντασίας, το συγκεκριμένο επίτευγμα έχει σημαντικές δυνατότητες, ειδικά στον τομέα των ιατρικών εφαρμογών με υπερήχους. «Η έρευνά μας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες προόδους στην εφαρμογή τεχνικών με υπερήχους σε τομείς όπως η υγεία» αναφέρει η Δρ. Ντεμόρ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Electronic Sonotweezers: Particle Manipulation with Ultrasonic Arrays», ύψους 3,6 εκατ. λιρών, του βρετανικού EPSRC (Engineering and Physical Sciences Research Council).

Προτεινόμενα για εσάς