Αντιτίθεται η Ρωσία στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει τη διασυνοριακή παροχή βοήθειας στη Συρία.
Την αντίδρασή του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ καθώς όπως είπε πρόκειται για μια απόφαση που στόχο έχει την ανάπτυξη στρατιωτικών μέσων.
Τρία κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Αυστραλία, το Λουξεμβούργο και η Ιορδανία, έχουν καταρτίσει ένα σχέδιο απόφασης το οποίο, όπως αναφέρουν διπλωμάτες στα Ηνωμένα Έθνη, προβλέπει να επιτρέπεται η διασυνοριακή παροχή βοήθειας στη Συρία σε τέσσερα σημεία, χωρίς τη συναίνεση της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Διπλωμάτες έχουν αναφέρει ότι το σχέδιο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε να το καθιστά νομικά δεσμευτικό και εφαρμοστέο είτε με στρατιωτική δράση ή μέσω άλλων μέτρων εξαναγκασμού, όπως η επιβολή οικονομικών κυρώσεων.
«Νομίζω ότι είναι απαράδεκτο, διότι ξέρουμε τι σχεδιάζουν όσοι κάνουν τέτοιες προτάσεις» είπε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σημειώνοντας ότι η όποια απόφαση σχετικά με τη βοήθεια θα πρέπει να συμμορφώνεται προς το διεθνές δίκαιο, το οποίο, επισήμανε ο Λαβρόφ, «προβλέπει τη συνεργασία με τη χώρα υποδοχής».
Αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα αντιταχθεί στην έγκριση της αποστολής επισιτιστικής βοήθειας, χωρίς τη συναίνεση της κυβέρνησης ‘Άσαντ.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας πρόσθεσε ακόμη πως η Ρωσία είναι πάντα έτοιμη να συζητήσει σχετική με τη χορήγηση βοήθειας αλλά «τα ζητήματα αυτά δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται ή να χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για να τροφοδοτούνται τα πάθη και να κινητοποιηθεί η κοινή γνώμη υπέρ μιας ξένης επέμβασης στη συριακή κρίση».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, αλλά η Ρωσία έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις δυτικές χώρες και τα κράτη του Αραβικού Κόλπου ότι αναζητούν προσχήματα για να υπάρξει μια στρατιωτική επέμβαση ή επιβολή κυρώσεων κατά της κυβέρνησης Άσαντ.