Το εργοστάσιο της Motorola, στο οποίο κατασκευάζεται το Moto X, ξεκίνησε τη λειτουργία του περίπου πριν από ένα χρόνο, με πολλές προσδοκίες, οι οποίες ωστόσο δεν φαίνεται ότι εκπληρώθηκαν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το εργοστάσιο που εδρεύει στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας, πρόκειται να τερματίσει τη λειτουργία του στο τέλος του έτους.
Σήμερα, στο εργοστάσιο απασχολούνται περίπου 700 εργαζόμενοι, σε αντίθεση με το ξεκίνημα της λειτουργίας του που οι εργαζόμενοι έφταναν τους 4.000.
Στόχος της Google με το συγκεκριμένο εργοστάσιο ήταν να αποδείξει ότι παρά το υψηλότερο εργατικό κόστος θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένα smartphone εξ’ ολοκλήρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανταγωνιζόμενο αντίστοιχα εργοστάσια στην Κίνα και γενικότερα την Ανατολική και Νότια Ασία.
Η Google σκόπευε να εκμεταλλευθεί την ταχύτερη παράδοση των συσκευών στο αμερικανικό κοινό, με την παράλληλη ανάπτυξη του Moto Maker, δηλαδή τη δυνατότητα του καταναλωτή να διαμορφώσει τη συσκευή που επρόκειτο να αγοράσει.
Αν και το εργοστάσιο έφτασε να έχει παραγωγή έως και 100.000 συσκευών Moto X την εβδομάδα, η προσπάθεια να δημιουργηθεί μία συσκευή οικονομική και κατασκευασμένη στις ΗΠΑ, τελικά φαίνεται ότι δεν ευοδώνεται.
Το Moto X κοστίζει περί τα 600 δολάρια και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Motorola, Rick Osterloh, «η αγορά της Βόρειας Αμερικής αποδείχθηκε πολύ σκληρή για την εταιρεία». Όπως αποδείχθηκε οι φτωχές πωλήσεις δεν επέτρεψαν στην εταιρεία να διαμορφώσει οικονομίες κλίμακας και να αντισταθμίσει το υψηλό κόστος παραγωγής και μεταφοράς.
Ενδεικτικό είναι ότι πέρα από το, κορυφαίων χαρακτηριστικών, Moto X η Motorola έκανε γρήγορα στροφή στη στρατηγική της προωθώντας πλέον συσκευές της μεσαίας κατηγορίας σε πολύ πιο προσιτές τιμές, κυρίως εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Moto G που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα.
Όπως δήλωσε στη Wall Street Journal ο Rick Osterloh, η απόφαση να κλείσει το εργοστάσιο στο Φορτ Γουόρθ είναι ανεξάρτητη από την απόφαση της Google να πουλήσει τη Motorola Mobility στην κινεζική Lenovo, έναντι του ποσού των 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εν λόγω συμφωνία πρόκειται να οριστικοποιηθεί μέσα στο 2014.