Λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης των αυτοδιοικητικών εκλογών τα επιτελεία των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν τους τελευταίους υπολογισμούς.
Κοινός στόχος, είναι να καταφέρουν να περάσουν όσον το δυνατόν περισσότερους υποψηφίους στον δεύτερο γύρο προκειμένου να αυξηθεί και η συμμετοχή στην ευρωκάλπη, απ’ όπου θα εξαχθούν και τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα.
Ωστόσο είναι βέβαιο ότι η πορεία υποψηφίων σε κεντρικούς δήμους της χώρας και στις 13 περιφέρειες θα παίξει το ρόλο της στη «μάχη» των εντυπώσεων και θα «χρησιμοποιηθεί» κατά το δοκούν από τα επιτελεία των κομμάτων την επομένη των εκλογών.
Στη ΝΔ επικρατεί αισιοδοξία καθώς εκτιμάται ότι θα καταφέρει να έχει θετικά εκλογικά αποτελέσματα σε έξι περιφέρειες της χώρας, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές του 2010, οπότε και είχε κερδίσει πέντε (Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Δυτ. Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου).
Από εκεί και μετά σημαντικό ρόλο στον τομέα των εντυπώσεων θα παίξει το εκλογικό αποτέλεσμα στην περιφέρεια Αττικής και στο Δήμο Αθηναίων.
Στην Κουμουνδούρου αισιοδοξούν ότι μπορεί οι υποψήφιοι του κόμματος να είναι στον δεύτερο γύρο σε 9 περιφέρειες. Ωστόσο ελπίδες για τελική επικράτηση έχουν μόνο στην περιφέρεια Αττικής με τη Ρένα Δούρου, ενώ στελέχη του κόμματος εμφανίζονται αισιόδοξα για τον Οδυσσέα Βουδούρη στην Πελοπόννησο, την Αγλαΐα Κυρίτση στο Βόρειο Αιγαίο και τον Μιχάλη Κριτσιωτάκη στην Κρήτη.
Στο ΠΑΣΟΚ, παρά τη δημοσκοπική κατάρρευση στις ευρωεκλογές οι υποψήφιοί του μπορεί να περάσουν στον δεύτερο γύρο σε επτά περιφέρειες και υπό προϋποθέσεις να βγουν νικητές.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με μια ενδεχόμενη επικράτηση Καμίνη στην Αθήνα και Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη θα δώσει ανάσες στην ηγεσία του κόμματος που αναμένεται, σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος στην ευρωκάλπη, να περάσει δύσκολες ώρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ