Προεκλογικός πυρετός με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014 19:15
UPD:19:34
FOSPHOTOS /Menelaos Myrillas
A- A A+

Στην τελική ευθεία πριν την αυτοδιοικητική κάλπη της Κυριακής, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κορυφώνουν τη στρατηγική τους με στόχο, πέρα από την εκλογή των «τοπικών αρχόντων» για τους δήμους και τις περιφέρειες όλης της χώρας, το κυνήγι των εντυπώσεων εν όψει της ευρωκάλπης, απ' όπου και αναμένεται να εξαχθούν τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89, σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι στον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πάει «ούτως ή άλλως» επειδή «χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες για να βγούμε από το μνημόνιο».

Η δήλωση αυτή του κ. Βενιζέλου ερμηνεύτηκε από πολιτικούς κύκλους ως έμμεσο αίτημα προς την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναλάβει την επομένη των εκλογών πρωτοβουλία για τον σχηματισμό μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας, από την παρούσα Βουλή, με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, αλλά και ανεξάρτητων βουλευτών, με προοδευτικό πρόσημο και στόχο την οριστική έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο Σάββατο, σημειώνει ότι την επομένη των εκλογών «υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» καθώς «όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι πρέπει η σημερινή κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της».

Επίσης σημειώνει ότι η χώρα δεν θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ αναφέρει ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών «δεν θα καθορίσει άμεσα τις πολιτικές εξελίξεις». Ωστόσο ο Πρωθυπουργός παραδέχεται ότι το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας «θα μπορούσε να είχε και πολιτικές συνέπειες».

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, εμφανίζεται βέβαιος για ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως λέει, ο λαός «θα υποστηρίξει μια νέα πολιτική προάσπισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της χώρας και των πολιτών μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο». Παράλληλα, υποστηρίζει ότι ο Πρωθυπουργός «θα είναι αναγκασμένος να προκηρύξει εθνικές εκλογές μετά την απώλεια της εμπιστοσύνης που θα υποστεί στις ευρωεκλογές».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή