Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ εκτιμά ότι «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» η στενή συνεργασία της Ευρώπης με τη Ρωσία «πρέπει να συνεχιστεί», όμως οι δύο πλευρές χρειάζεται να συμμερίζονται ορισμένες «κοινές αξίες», όπως δήλωσε σε συνέντευξή της που πρόκειται να δημοσιευτεί στο φύλλο της Παρασκευής της εφημερίδας Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ.
«Είμαι πεπεισμένη ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η στενή συνεργασία με τη Ρωσία πρέπει να συνεχιστεί. Για αυτό απαιτείται να υπάρχουν τουλάχιστον ορισμένες κοινές αξίες που θα αντικατοπτρίζονται σε συγκεκριμένες πολιτικές», τόνισε η καγκελάριος.
Αναφερόμενη στο θέμα της Ουκρανίας η κ. Μέρκελ απέρριψε την ιδέα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ευθύνεται καθ' οιονδήποτε τρόπο για την κρίση, όπως αφήνουν να εννοηθεί ορισμένοι πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Ο τελευταίος υποστηρίζει ότι οι Βρυξέλλες έκαναν λάθος όταν πίεσαν το Κίεβο να επιλέξει μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας και την άποψη αυτή επανέλαβε την Τετάρτη ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ήταν αυτός που επί μεγάλο διάστημα προωθούσε τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε.. Υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή πριν από την υπογραφή της όμως ακόμη και τότε δήλωνε ότι θα το ξανασκεφτεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η Ε.Ε. έκανε προτάσεις συνεργασίας στη Ρωσία», είπε η κ. Μέρκελ.
«Πάντα είναι καλό να εξετάζει κανείς τις πράξεις του με κριτική ματιά, όμως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση ότι η Ρωσία έδρασε σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», συνέχισε.
Ερωτώμενη για τα αλληλοσυγκρουόμενα αισθήματα ορισμένων συμπατριωτών της για την κρίση και κυρίως για το γεγονός ότι κάποιοι εκφράζουν «κατανόηση» για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την πολιτική που ακολουθεί, η κ. Μέρκελ υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται «στη βαθιά επιθυμία των ανθρώπων να επιλυθεί ειρηνικά η διένεξη», τονίζοντας ότι και η ίδια «κατανοεί πολύ καλά αυτήν την επιθυμία».
«Ιδίως φέτος που τιμούμε τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι άνθρωποι αναμένουν, δικαιολογημένα, ότι θα ενεργούμε διαφορετικά σε σχέση με εκείνη την εποχή και ότι, για παράδειγμα, θα είμαστε πρόθυμοι να ξεκινήσουμε διάλογο με τη Ρωσία», συμπλήρωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.