Σύμφωνα με δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες οι οποίες διεξήγαν πειράματα σε πληθυσμούς ποντικιών, τα αίμα από νεαρά ποντίκια αναστρέφει τη διαδικασία της γήρανσης στα γηραιότερα, βελτιώνοντας τη λειτουργία των μυών και του εγκεφάλου τους.
Οι έρευνες αυτές αποτελούν τμήμα μιας μακρόχρονης εικασίας πως ακόμη και στους ανθρώπους το αίμα των νέων μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Οι ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν πως τέτοιες έρευνες ίσως οδηγήσουν μελλοντικά σε θεραπείες ασθενειών όπως το Αλσχάιμερ και τα καρδιακά νοσήματα.
Ο πειραματισμός με ανταλλαγή αίματος στα ποντίκια ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50 στην Αμερική. Ενώ διαπιστώθηκε μια ανανέωση στα γηραιά ποντίκια οι γνώσεις της εποχής δεν επαρκούσαν για την εξήγηση του φαινομένου. Τις επόμενες δεκαετίες όμως ο φυσικός μηχανισμός της ανανέωσης του σώματος συνδέθηκε με τα βλαστικά κύτταρα, η λειτουργία των οποίων είναι κριτικής σημασίας για να παραμένουν οι ιστοί του σώματος υγιείς.
Εάν όμως μέχρι πριν από 15 χρόνια θεωρείτο πως τα ηλικιωμένα άτομα γερνούν επειδή δεν έχουν πια βλαστικά κύτταρα, η αντίληψη σήμερα είναι πως υπάρχουν μεν ακόμη βλαστικά κύτταρα στους γερασμένους ιστούς, δε δέχονται όμως τα σωστά σήματα από τον οργανισμό για να ενεργοποιηθούν.
Στα πειράματα ανταλλαγής αίματος σε ποντίκια που ακολούθησαν την περασμένη δεκαετία βρέθηκε πως το συκώτι των μεγαλύτερων σε ηλικία ποντικιών αναπτυσσόταν με ρυθμούς παρόμοιους με αυτούς ενός νέου ποντικιού, ενώ και οι μύες τους αναζωογονούνταν. Αντίθετα, τα νέα ποντίκια που λάμβαναν γηραιό αίμα φάνηκε πως γερνούσαν πρόωρα.
Πλέον, ερευνητές του Χάρβαρντ είναι σε θέση να αναζωογονήσουν τους καρδιακούς μύες στα γηραιά ποντίκια, ενώ συνέδεσαν το φαινόμενο και με μία πρωτεΐνη που ονομάζεται GDF11. Νέα πειράματα μάλιστα έδειξαν πως και μόνο η απομόνωση και η παροχή της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, είναι σε θέση να ανανεώσει τη λειτουργία των μυών και της καρδιάς ηλικιωμένων ποντικιών.
Σε μία άλλη παράλληλη μελέτη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια μελετήθηκαν τα ευεργετικά αποτελέσματα του νέου αίματος στα εγκεφαλικά κύτταρα γηραιών ποντικιών. Σύμφωνα με τη έρευνα αυτή, αναπτύχθηκαν οι νευρώνες του πληθυσμού των ποντικιών ενώ τα ποντίκια απέκτησαν και μια οξύτερη αίσθηση όσφρησης.
Το γεγονός και μόνο πως δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ των δύο ερευνών προσθέτει αξιοπιστία στα ευρήματα, ενώ οι επιστήμονες ευελπιστούν να μελετήσουν σύντομα την επίδραση της πρωτεΐνης GDF11 σε ανθρώπους.
Και οι δύο μελέτες δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Science.