Ένα πρόγραμμα ονόματι Dark Wallet («Σκοτεινό Πορτοφόλι»), η οποία έχει ως αντικείμενο την βελτιωμένη προστασία της ταυτότητας των χρηστών της σε συναλλαγές με bitcoins, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Wired.
Όπως αναφέρεται, το πρόγραμμα/ εφαρμογή είναι ειδικά σχεδιασμένο για παρέχει πολύ καλύτερη προστασία από ό,τι τα υπάρχοντα συστήματα. Εάν το Dark Wallet λειτουργεί όπως προαναγγέλλεται, τότε αναμένεται να αλλάξουν δραστικά τα δεδομένα στο αντικείμενο, καθώς θα δώσει νέα ώθηση στις «μαύρες αγορές» του Διαδικτύου, επιτρέποντας πρακτικά την «αόρατη» ροή χρημάτων online.
«Είναι ένας τρόπος χρήσης του Bitcoin που αψηφά κάθε προσπάθεια επιβολής κανονισμών. Είναι ένας τρόπος να πεις στην κυβέρνηση ‘αποφασίσατε να επιβάλετε κανονισμούς στο Bitcoin. Αν μπορείτε, επιβάλετε κανονισμούς σε αυτό» λέει ο Κόντι Γουΐλισον, ένας από τους δύο οργανωτές του εγχειρήματος.
Η ιδέα ανήκει στον Γουΐλισον και τον Αμίρ Ταάκι. Σημειώνεται ότι ο Κόντι Γουΐλσον είχε απασχολήσει και στο παρελθόν την επικαιρότητα, μέσω της δημιουργίας του πρώτου πλήρως 3D printed όπλου, ενώ ο Ταάκι είναι developer διαφόρων projects πάνω στο διαδικτυακό νόμισμα, όπως το αποκεντρωμένο DarkMarket. Οι δύο τους ξεκίνησαν τον Οκτώβριο μια καμπάνια crowdfunding στο Indiegogo τον Οκτώβριο, συγκεντρώνοντας 52.000 δολάρια – καθώς και επιπλέον χρήματα υπό τη μορφή bitcoins. Όπως αναφέρει το Wired, σε συζήτηση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ν. Υόρκης τον Μάρτιο, ο Γουΐλσον περιέγραψε το Dark Wallet ευθέως ως «λογισμικό ξεπλύματος χρημάτων».
«Θέλω ένα ιδιωτικό μέσο για συναλλαγές σε μαύρες αγορές» αναφέρει, «είτε είναι για ιατρικούς αναπνευστήρες, είτε για MDMA για φίλους των ναρκωτικών, είτε για όπλα», ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο «σκοτεινότερων» χρήσεων (παιδική πορνογραφία, πληρωμένοι φόνοι, τρομοκρατία), αναγνωρίζει ότι «ε, ναι, κακά πράγματα συμβαίνουν σε αυτές τις αγορές. Η ελευθερία είναι επικίνδυνο πράγμα».
Στην ουσία αυτό που κάνει το Dark Wallet είναι να ενσωματώνει δυνατότητες «ξεπλύματος» σε κάθε πληρωμή που κάνει ένας χρήστης (οι οποίες καταγράφονται σε ένα «κατάστιχο», ονόματι «blockchain», για να αποφεύγονται απάτες στο δίκτυο του Bitcoin- εάν ένας χρήστης δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, οι συναλλαγές του μπορεί να οδηγήσουν σε αυτόν). Στην «καρδιά» του βρίσκεται μία τεχνική ονόματι CoindJoin, η οποία κάθε φορά που ένας χρήστης ξοδεύει bitcoins, συνδυάζει τη συναλλαγή του με αυτήν ενός άλλου χρήστη, τυχαία επιλεγμένου, που πραγματοποιεί συναλλαγή περίπου στην ίδια χρονική περίοδο. Το αποτέλεσμα είναι στο blockchain να φαίνεται μόνο μία μονή συναλλαγή, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται ενισχυμένη κρυπτογράφηση. Για επιπλέον ασφάλεια, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν το CoinJoin και σε περιπτώσεις που δεν κάνουν πραγματικές πληρωμές – για παράδειγμα, όταν μεταφέρουν νομίσματα από έναν λογαριασμό τους σε άλλον έναν δικό τους. Επίσης, για την προστασία της ταυτότητας του παραλήπτη το Dark Wallet χρησιμοποιεί μία άλλη τεχνική, την αποκαλούμενη «stealth address».
Δωρεά bitcoins αξίας 100 δολαρίων σε κάθε φοιτητή του ΜΙΤ
Παραμένοντας στο «μέτωπο» του Bitcoin, οι προπτυχιακοί φοιτητές του ΜΙΤ θα λάβουν bitcoins αξίας 100 δολαρίων όταν επιστρέψουν στις σπουδές τους το φθινόπωρο, στο πλαίσιο μίας προσπάθειας δημιουργίας ενός «οικοσυστήματος» bitcoins.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, του προγράμματος ηγούνται ο Τζέρεμι Ρούμπιν, 19 ετών, δευτεροετής φοιτητής, και ο Ντάνιελ Έλιτζερ, φοιτητής ΜΒΑ. Οι δύο τους έχουν συγκεντρώσει πάνω από 500.000 δολάρια, κυρίως από τον Αλεξάντερ Μόρκος, απόφοιτο του ΜΙΤ που εργάζεται στον χώρο του high frequency trading στη Ν. Υόρκη.
«Αποφασίσαμε να ανακοινώσουμε το πρόγραμμα τώρα για να δώσουμε χρόνο στους φοιτητές» αναφέρει ο Έλιτζερ. «Θέλουμε να απευθύνουμε μία πρόκληση σε κάποια από τα καλύτερα τεχνικά μυαλά της γενιάς μας: όταν έρθετε στο campus αυτό το απόγευμα, όλοι οι συμφοιτητές σας θα έχουν πρόσβαση σε bitcoins. Τι θα κάνετε για να τους παρέχετε ενδιαφέροντες τρόπους να τα χρησιμοποιήσουν;».
«Η παροχή στους φοιτητές πρόσβασης σε cryptocurrencies είναι ανάλογη με την παροχή σε αυτούς πρόσβασης στο Ίντερνετ στην αυγή της διαδικτυακής εποχής» προσθέτει ο Ρούμπιν.