Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Το προεκλογικό κλίμα, το οποίο συνοδεύεται από ανακοινώσεις και επιλογές που αναδεικνύουν τη «φωτεινή πλευρά του φεγγαριού», έχει θέσει στο περιθώριο τα έντονα κοινωνικά προβλήματα τα οποία έχει τροφοδοτήσει η τετραετής κρίση και η εξαετής ύφεση, ωστόσο ο προσωρινός παραμερισμός τους δεν σημαίνει ότι δεν υφίστανται.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν πλέον την ιδιότητα των περισσότερο δυσαρεστημένων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τη μακροπρόθεσμη διαμόρφωση της «ευρωπαϊκής συνείδησης» των Ελλήνων πολιτών.
Τα δημοσκοπικά ευρήματα που καταγράφει το πρόσφατο ευρωβαρόμετρο είναι απολύτως καθαρά ως προς τα συμπεράσματα που τροφοδοτούν.
Σύμφωνα με αυτά, το 82% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι όροι εργασίας στη χώρα δεν είναι ικανοποιητικοί, ενώ το 62% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τις προσωπικές συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζει. Ενδεικτικό είναι ότι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος υποδεικνύει ότι στην Ενωση η εικόνα είναι απολύτως αντίστροφη, αφού το 77% των εργαζομένων δηλώνει ικανοποιημένο.
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το πώς εξελίχθηκαν οι συνθήκες εργασίας στη χώρα τα τελευταία 5 χρόνια, μόλις το 3% των Ελλήνων διαπίστωσε βελτίωση, ενώ το 88% -που ήταν και το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση- μίλησε για επιδείνωση.
Ταυτόχρονα με τα μηνύματα που αναδίνουν τα ευρήματα αυτά, οι δυναμικές κοινωνικές αντιδράσεις που υπήρξαν την τελευταία τετραετία δεν ήταν περιορισμένες ούτε κινήθηκαν στο περιθώριο της επικαιρότητας. Αντίθετα, αποτέλεσαν, όπως αποδεικνύουν τα στατιστικά δεδομένα, στοιχείο της καθημερινότητας στην περιοχή της Αθήνας, αλλά και στις περιφέρειες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της τετραετίας που κύλησε από την ψήφιση των πρώτων μέτρων συμμόρφωσης στο πρόγραμμα δανειακής στήριξης της χώρας πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 20.160 συγκεντρώσεις, συναθροίσεις, κινητοποιήσεις εργαζομένων, εκ των οποίων 6.266 στην Αττική.
Δηλαδή, αν λάβουμε υπόψη ότι ο αριθμός των εργάσιμων ημερών της τελευταίας τετραετίας ήταν γύρω στις 1.000, συμπεραίνουμε ότι πραγματοποιήθηκαν κατά μέσο όρο γύρω στις 20 εκδηλώσεις κινητοποιήσεων ανά ημέρα σε όλη την Ελλάδα.
Οι δημοσιονομικές βελτιώσεις και οι επιλογές που έχουν τροφοδοτηθεί από αυτές, όπως η έξοδος στις αγορές, αφήνουν περιθώρια για αισιόδοξες προσδοκίες, όσο όμως ο αριθμός των ανέργων παραμένει αμείωτος και οι εγχώριες αμοιβές όπως και οι συνθήκες εργασίας επιδεινώνονται, οι πληγές της οικονομίας που επηρεάζουν την κοινωνική συνοχή θα παραμένουν ανοιχτές.
Καθώς η Κομισιόν πιστεύει ότι είναι πραγματικός ο κίνδυνος να επιδεινωθούν οι όροι εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι προφανές το ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι της εσωτερικής πολιτικής.
ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - [email protected]