Αρκετές επιφυλάξεις για το πολυνομοσχέδιο εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία κάνει λόγο για «εμμονές του υπουργείου Ανάπτυξης».
Στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία επικεντρώνεται στην λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές - σημείο στο οποίο κατά την άποψή της επικεντρώνεται η «εμμονή» του υπουργείου - τονίζοντας ότι «μετά την τρόικα, η «εργαλειοθήκη» του ΟΑΣΑ ωθεί το υπουργείο να αναθεωρήσει δραστικά ένα νόμο που το ίδιο συνέταξε προ έξι μηνών και βρίσκεται ήδη, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του, σε «δοκιμαστική» περίοδο αποτίμησης.
Η προς ψήφιση διάταξη μιλάει για πιλοτική εφαρμογή τουλάχιστον 3 «τουριστικών περιοχών», όπου η απελευθέρωση θα είναι πλήρης».
Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «ελπίζουμε το υπουργείο Ανάπτυξης, όταν λέει «τουριστικές» να εννοεί πράγματι τουριστικές αγορές και όχι για παράδειγμα τα κέντρα των πόλεων και ιδιαίτερα του λεκανοπεδίου, όπως «τεχνηέντως» ακούγεται και όπου θα μπορούν να ανοίξουν και όλα τα εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά κλπ., τα οποία καμία σχέση με τον τουρισμό δεν έχουν».
Σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο καθεστώς για συγκεκριμένες περιοχές τονίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση οι ρυθμισμένες μέσω του ν. 4177/2013 νησιωτικές και ηπειρωτικές τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, όπου οι αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών έχουν έρθει να ικανοποιήσουν τις όποιες τοπικές ανάγκες, θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.
Προτείνουμε μάλιστα, ως βέλτιστη λύση, να δοθεί με ειδική διάταξη η δυνατότητα στους Αντιπεριφερειάρχες να διευκολύνουν με τις αποφάσεις τους τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις στις τουριστικές αγορές των περιοχών τους».
Επιπρόσθετα η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι «απροσδιόριστες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις και στο θεσμό των εκπτώσεων και των προσφορών, καθώς ότι ξέραμε μέχρι σήμερα καταργείται και αντικαθίσταται από ένα ασαφή και αβέβαιο "κώδικα δεοντολογίας"».
Καταλήγοντας η Συνομοσπονδία τονίζει ότι «τέτοιες αλλαγές μεγάλου βεληνεκούς, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία της αγοράς, δεν μπορούν να γίνουν ερήμην των επίσημων φορέων του εμπορίου και απαιτείται πρώτα εξαντλητικός διάλογος και προσεκτικός σχεδιασμός τόσο με την ΕΣΕΕ, όσο και τους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους που θα πρέπει να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην λειτουργία της αγοράς.
Ο εμπορικός κόσμος της χώρας παραμένει στις επάλξεις και σε διαρκή εγρήγορση για το κρίσιμο μεσοδιάστημα, διεκδικώντας τα αιτήματά του με τον τρόπο που καλά γνωρίζει, προκειμένου να μην κυριαρχήσει η αβεβαιότητα και να μην επέλθουν περισσότερες στρεβλώσεις στις αγορές».