Στο πλαίσιο του κύκλου «Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους», η «πρύτανης» της παιδικής λογοτεχνίας αλλά και πεζογράφος σημαντικών έργων για ενήλικες, η συγγραφέας που παραμένει ενεργή μέχρι σήμερα, συμμετέχει στα κοινά και συνομιλεί τακτικά με τους αναγνώστες της, η Άλκη Ζέη, είναι το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο Megaron Plus.
Με σκοπό να παρουσιάσει την ποικιλία του έργου της και την επίδρασή του, τόσο στις μικρές ηλικίες, όσο και στη λογοτεχνία των ενηλίκων και, ταυτόχρονα, να προβάλει την προσωπικότητα της Άλκης Ζέη, η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Megaron Plus και του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο αναγνώστης», σε επιμέλεια του Γιάννη Ν. Μπασκόζου, σήμερα, Δευτέρα 31 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Με πρωτοπόρα και αναθεωρητική ματιά
Παρούσα στη διάρκεια της λογοτεχνικής αυτής βραδιάς που αφορά στο έργο της και την ίδια, η Άλκη Ζέη θα συνομιλήσει με την κριτικό παιδικής λογοτεχνίας Μαρίζα Ντεκάστρο, ενώ παρέμβαση θα κάνει και ο παιδικός της φίλος, ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής Τίτος Πατρίκιος.
Η Άλκη Ζέη θεωρείται πρωτοπόρος, καθώς καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του ζωντανού αυτοβιογραφικού ύφους, όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος. Γι’ αυτό ακριβώς, θα μιλήσει η συγγραφέας Λίλα Κονομάρα, υπογραμμίζοντας πως τα μυθιστορήματά της για παιδιά δημιούργησαν ολόκληρη σχολή και επηρέασαν γενιές νεότερων συγγραφέων.
Ο κριτικός λογοτεχνίας, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, θα αναφερθεί στο έργο της, που απευθύνεται σε ενήλικες, σημειώνοντας ενδεικτικά πως, με το διήγημα «Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» (1987), προσέφερε μια αναθεωρητική ματιά στη σύλληψη μιας φορτισμένης ιστορικά περιόδου, αναδεικνύοντας μια νέα οπτική. Αποσπάσματα από τα βιβλία της θα διαβάσουν η ηθοποιός, συγγραφέας και μεταφράστρια θεατρικών έργων Ξένια Καλογεροπούλου, και η ηθοποιός Σοφία Κόκκαλη.
Πολιτική πρόσφυγας
Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1925. Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, που πέθανε το 1991, και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας. Από το 1954 έως το 1964, ήταν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964, επιστρέφει με την οικογένειά της στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της δικτατορίας, το 1967. Αυτήν τη φορά, ο τόπος διαμονής τους ήταν η Γαλλία, και συγκεκριμένα το Παρίσι, από όπου επέστρεψαν μετά τη δικτατορία.
Με αφετηρία το κουκλοθέατρο
Από πολύ μικρή, ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου, άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου «Μπάρμπα - Μυτούσης», εμπνεύστρια του οποίου ήταν η Ελένη Θεοχάρη - Περάκη. Πρώτο της μυθιστόρημα είναι «Το καπλάνι της βιτρίνας» (1963), που το έχει εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά και, το 1987, κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους, με τίτλο «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα». Το 2010, τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της.
Διεθνώς αναγνωρισμένη και χωρίς ίχνος διδακτισμού
Η Άλκη Ζέη, σταθερή αξία για τη σύγχρονη λογοτεχνία μας, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και βραβευμένη στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τα πιο σημαντικά βραβεία. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και προτείνονται, επίσης, για ανάγνωση και για μελέτη στα σχολεία του εξωτερικού. Διαβάζοντας κανείς τα βιβλία της διακρίνει τα ζωηρά αφηγηματικά πρόσωπα, το διάσπαρτο χιούμορ, το νεύρο, την καλοδουλεμένη πλοκή και την εξαιρετική λογοτεχνικότητα του κειμένου. Χωρίς ίχνος διδακτισμού, η Άλκη Ζέη δίνει μέσα από τα βιβλία της αφορμή για προβληματισμό και περισσότερη αναζήτηση πάνω σε πλήθος διαχρονικών αξιών και σύγχρονων κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων. Τα σημερινά παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν κείμενά της και μέσα από τα σχολικά τους βιβλία, όπου είναι ανθολογημένα έργα της.
ARAPIAN
Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων ξεκινά στις 17.30. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας: https://webcast.grnet.gr/.
naftemporiki.gr