Το συριακό καθεστώς παρακωλύει την είσοδο και τη διανομή της βοήθειας η οποία προορίζεται για τους αμάχους σε διάφορες περιοχές της Συρίας, κατά παραβίαση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του δικαίου του πολέμου, κατήγγειλε την Παρασκευή η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Αρνούμενη να επιτρέψει την είσοδο των αποστολών με τη βοήθεια σε περιοχές σε όλη τη χώρα από μεθοριακούς σταθμούς που ελέγχουν οι αντάρτες, η κυβέρνηση «εμποδίζει τις παραδόσεις βοήθειας σε εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους», ανέφερε το Παρατηρητήριο σε ανακοίνωσή του.
«Οι οργανώσεις του ΟΗΕ δεν μπορούν να περάσουν τα συριακά σύνορα χωρίς την επίσημη άδεια της συριακής κυβέρνησης, έστω και αν οι δυνάμεις της δεν ελέγχουν τις συνοριακές διελεύσεις», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ναντίμ Χούρι, υποδιευθυντής του τμήματος του HRW για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Η συριακή κυβέρνηση λοιπόν δεν δίνει την άδεια», υπογράμμισε ο ίδιος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Τον Φεβρουάριο το Σ.Α. του ΟΗΕ είχε καλέσει όλες τις εμπόλεμες πλευρές να επιτρέπουν την είσοδο και τη διανομή βοήθειας στους άμαχους από όλες τις μεθοριακές διαβάσεις.
Έκτοτε η κυβέρνηση ενέκρινε την είσοδο αποστολών που μεταφέρουν βοήθεια για τους άμαχους, αλλά μόνον από το συνοριακό πέρασμα του Καμισλί, στα βορειοανατολικά της χώρας. Πρόκειται για το μόνο συνοριακό πέρασμα με την Τουρκία που διατηρεί υπό τον έλεγχό της η συριακή κυβέρνηση.
Τα υπόλοιπα οκτώ φυλάκια στις διαβάσεις διέλευσης των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία βρίσκονται όλα στα χέρια ισλαμιστών μαχητών ή άλλων ανταρτών, που πρόσφατα κατέλαβαν και το φυλάκιο Κάσαμπ, στα δυτικά.
«Η αυθαίρετη άρνηση της κυβέρνησης της Συρίας να αποδεχθεί τη χρήση των συνοριακών διελεύσεων οι οποίες ελέγχονται από την αντιπολίτευση καταδικάζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα σε στερήσεις και ασθένειες», είπε ο κ. Χούρι.
Η ίδια ΜΚΟ κατηγόρησε εξάλλου «εξτρεμιστικές» ένοπλες ομάδες ότι εμποδίζουν την πρόσβαση των οργανώσεων αρωγής και τη διανομή βοήθειας. Οι οργανώσεις αυτές αρνούνται να παράσχουν εγγυήσεις στους άνδρες των οργανώσεων αρωγής.
«Εξτρεμιστές» μαχητές δολοφόνησαν πρόσφατα έναν εθελοντή της Ερυθράς Ημισελήνου στην επαρχία Χαλέπι, στο βορρά.
Το HRW κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο αναμένεται εντός της ημέρας να συζητήσει σχετικά με τη Συρία, να λάβει μέτρα τιμωρίας σε βάρος της συριακής κυβέρνησης.