Δεν βρίσκει καλή ιδέα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ μια σειρά οικονομικών και πολιτικών αναλυτών, υπό την έννοια ότι οι Βρετανοί θα κληθούν να τοποθετηθούν πιθανότατα «αντιευρωπαϊκά» για ένα θέμα το οποίο στην πραγματικότητα δεν θεωρούν προτεραιότητα.
Προκειμένου να κατευνάσει τα ευρωσκεπτικιστικά πνεύματα στο εσωτερικό των Συντηρητικών, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει εξαγγείλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ το 2017, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις εκλογές που θα μεσολαβήσουν σε δύο χρόνια.
Παρ’ όλη την αρχική αντίθετη θέση τους, σε μία αντίστοιχη πρωτοβουλία προανήγγειλαν ότι θα προβούν και οι Εργατικοί, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, αν και διευκρινίζουν ότι θα το κάνουν μόνο εάν χρειαστεί -ειδικότερα αν στο μεταξύ αποφασιστεί η μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων από το Ηνωμένο Βασίλειο στις Βρυξέλλες. Είχαν ήδη προηγηθεί εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών περί πιθανής αλλαγής στάσης των Εργατικών λόγω σχετικών πιέσεων από τις δημοσκοπήσεις.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής στην ΕΕ, η Βρετανία προβάλλει διεκδικήσεις που αφορούν στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς σε μια σειρά από τομείς αλλά και στη διαμόρφωση ενός αυστηρότερου πλαισίου για τη μετανάστευση, το οποίο σε έναν βαθμό ήδη υλοποιεί η σημερινή βρετανική κυβέρνηση, περιορίζοντας τα οικονομικά κίνητρα παραμονής μεταναστών στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός Κάμερον δηλώνει βέβαιος ότι είναι σε θέση να διαπραγματευτεί ξανά τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, με τρόπο που θα επιτρέψει την παραμονή της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, γεγονός το οποίο τίθεται υπό σαφή αμφισβήτηση μέσα από τις δημοσκοπήσεις.
Ο Βρετανός Jim O' Neill, συνεργαζόμενος οικονομολόγος του ευρωπαϊκού think tank Bruegel, πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management, μιλώντας πρόσφατα στο naftemporiki.gr, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ είναι ένα ζήτημα το οποίο στην πραγματικότητα, αυτό καθ’ αυτό, δεν απασχολεί ιδιαίτερα την κοινή γνώμη στη χώρα του, παρά αποτελεί αντικείμενο στενών πολιτικών διεργασιών στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών. «Αν κοιτάξετε τις δημοσκοπήσεις, συνήθως προκύπτει ως 8ο ή 9ο σημαντικό θέμα. Αν ωστόσο βάλεις ένα δημοψήφισμα στο τραπέζι και πεις «μέσα ή έξω» θα έλεγαν «έξω». Όποτε θα ήταν μάλλον καλύτερο ένα αντίστοιχο δημοψήφισμα να μην τεθεί στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά.
Δημοσκοπήσεις στη Βρετανία καταδεικνύουν μία μικρή τάση υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, με τα 2/3 των Βρετανών να θεωρούν ότι άλλα κράτη - μέλη έχουν επωφεληθεί περισσότερο από τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό εγχείρημα απ’ ό,τι η χώρα τους.
Το βρετανικό περιοδικό Economist έχει αναλύσει το σενάριο της «Μικρής Αγγλίας» έναντι της Μεγάλης Βρετανίας στο ενδεχόμενο που η χώρα αποφασίσει την έξοδο από την ΕΕ, εκτιμώντας ότι μέσα από μία αντίστοιχη εξέλιξη «θα μπορούσε να προκύψει πιο μικρή, πιο εσωστρεφής, με εξασθενημένο αντίκτυπο στον κόσμο και πιθανώς με την πολιτική της σκηνή κατακερματισμένη».
Σε κάθε περίπτωση, κοινή πεποίθηση μιας σειράς αναλυτών είναι ότι ακόμη και την ίδια τη διεξαγωγή του περιβόητου δημοψηφίσματος θα κρίνει τελικά το επίπεδο της ευρωπαϊκής οικονομίας εκείνη την περίοδο.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]