Στη δημιουργία ενός συστήματος που δημιουργεί μουσικά κομμάτια έπειτα από την ανάλυση κειμένων προχώρησαν δύο επιστήμονες από τον Καναδά και τις ΗΠΑ.
Η ανάλυση συναισθημάτων που βρίσκονται εντός κειμένων είναι μία νέα τάση που έχει εξαπλωθεί στο διαδίκτυο, με οργανισμούς όπως το twitter να έχουν ήδη τη δυνατότητα εκτίμησης της διάθεσης ολόκληρων εθνών μέσω των μηνυμάτων που μοιράζονται οι χρήστες.
Με τον ίδιο τρόπο ερευνητές έχουν επιχειρήσει να ποσοτικοποιήσουν το συναίσθημα που υπάρχει μέσα σε ένα μυθιστόρημα, κατηγοριοποιώντας τις λέξεις που περιέχονται σε αυτό ανάλογα με οχτώ βασικά συναισθήματα: τα έξι διαπολιτισμικά συναισθήματα σύμφωνα με τον Πολ Έκμαν που είναι ο θυμός, η χαρά, η έκπληξη, η απέχθεια, η λύπη και ο φόβος, με την προσθήκη της προσδοκίας και της εμπιστοσύνης.
Η κατηγοριοποίηση γίνεται σύμφωνα με βάσεις δεδομένων, που βαθμολογούν την κάθε λέξη στην κάθε κατηγορία.
Την μέθοδο αυτή επιχείρησαν να επεκτείνουν οι Σαΐφ Μοχάμαντ από το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών του Καναδά και Χάνα Ντέιβις από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, οι οποίοι δημιούργησαν το πρόγραμμα TransProse, που «διαβάζει» βιβλία και κατόπιν γράφει μουσική στηριζόμενο στο περιεχόμενό τους.
Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τρία μέρη: στην αρχή χωρίζει το βιβλίο σε τέσσερα βασικά κομμάτια, την αρχή, το πρώτο και το δεύτερο μέρος του κυρίου σκέλους και το τέλος, δημιουργώντας ένα συναισθηματικό προφίλ για το κάθε ένα. Το κάθε προφίλ περιέχει συναισθηματικές εναλλαγές που περιγράφονται μέσω στατιστικών συναρτήσεων.
Στη συνέχεια το TransProse χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για την παραγωγή μουσικών μοτίβων. «Η πρόκληση είναι στη σύνθεση της μουσικής», εξηγούν οι δημιουργοί, οι οποίοι πιστεύουν πως το σύστημά τους μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με την πληροφορία.
Οι δύο ερευνητές αυτοματοποίησαν όσο το δυνατόν περισσότερο κομμάτι αυτό, δημιουργώντας κανόνες για επιμέρους χαρακτηριστικά της μουσικής, όπως ο ρυθμός, το μουσικό κλειδί (μινόρε/ματζόρε), η διάρκεια των νοτών, η δεύτερη μελωδία κτλ.
Στο τέλος μετατρέπουν το κομμάτι σε μία ακολουθία από νότες η οποία εκτελείται από ένα ηλεκτρονικό πιάνο, χρησιμοποιώντας ένα υπάρχον δωρεάν πρόγραμμα, διαθέσιμο στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τους δύο εμπνευστές του TransProse, οι εφαρμογές μπορούν να είναι διαφόρων ειδών: από μουσική για ταινίες έως εξέλιξη του προγράμματος και σε οπτικά μέσα, αναπαριστώντας οπτικοακουστικά το περιεχόμενο βιβλίων.