Μια απλή και οικονομική μέθοδο για την αντικατάσταση της αιμοκάθαρσης ανέπτυξαν επιστήμονες στην Ιαπωνία με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας.
Ερευνητές από το Διεθνές Κέντρο Υλικών Νανοαρχιτεκτονικής και το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημονικών Υλικών στην πόλη Ιμπαράκι κατάφεραν να καθαρίσουν δείγμα αίματος από τις τοξίνες με τη χρήση ενός πλέγματος από νανοΐνες, το οποίο ανέπτυξαν χρησιμοποιώντας δύο απλά συστατικά.
Όπως περιγράφουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Biomaterials Science, χρησιμοποίησαν μια πρωτογενή πολυμερική μήτρα που είναι συμβατή με το αίμα και διάφορες μορφές ζεόλιθων, που έχουν πορώδη δομή που απορροφά τις τοξίνες με τον τρόπο που το κάνει η κρεατινίνη στο αίμα.
Επίσης, με τη χρήση μιας μεθόδου ηλεκτροστατικής αρκετά χαμηλού κόστους, οι επιστήμονες απέσπασαν ίνες από ένα υγρό και έτσι ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη του πλέγματος ώστε αυτό να είναι σε θέση να ενσωματωθεί σε ένα πολύ μικρό προϊόν αιμοκάθαρσης που ο ασθενής θα μπορεί να έχει στο χέρι του.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Mitsuhiro Ebara, η νέα θεραπεία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, όμως όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει σύντομα μια εύκολη και οικονομική λύση για τους ασθενείς που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλονται σχεδόν καθημερινά σε αιμοκάθαρση.
Η νεφρική ανεπάρκεια έχει διάφορα στάδια, ενώ στο τελευταίο οι ασθενείς χρειάζονται οπωσδήποτε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.