Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης αναμένεται να εγκριθεί ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος θα ισχύσει για την ιταλική βουλή.
Ο νόμος προβλέπει ότι όποια συμμαχία κομμάτων καταφέρει να ξεπεράσει το 38% των ψήφων, θα μπορεί να λαμβάνει «πριμ εδρών» της τάξης του 15%.
Αν καμία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων δεν υπερβεί το όριο του 38% στις βουλευτικές εκλογές, θα διεξάγεται δεύτερος γύρος.
Η μεταρρύθμιση θα ισχύσει μόνον για την βουλή και όχι για την γερουσία, η οποία, σύμφωνα με το πρόγραμμα της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι, θα πρέπει να μετατραπεί σε «σώμα της τοπικής αυτοδιοίκησης», με σχεδόν μηδενικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Έχει ωστόσο προκύψει νέο πολιτικό θέμα, διότι μέχρι στιγμής η βουλή δεν εγκρίνει την υιοθέτηση των «ποσοστώσεων» για την παρουσία των γυναικών στα εκλογικά ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με την αρχική πρόταση, οι ποσοστώσεις έφθαναν το 50% των υποψηφιοτήτων. Στην πρώτη ψηφοφορία που διεξήχθη ενέκριναν την πρόταση 236 βουλευτές, ενώ κατά τάχθηκαν 278.
Η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτίνων όλων των κομμάτων υπερψήφισαν το μέτρο. Η πρόεδρος της βουλής Λάουρα Μπολντρίνι απηύθυνε δημόσια έκκληση για την έγκρισή του.
Στελέχη του κεντροδεξιού κόμματος Forza Italia, ωστόσο, διατείνονται ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορούσε να καταργηθεί πολύ εύκολα στο μέλλον, διότι περιέχει διατάξεις τις οποίες κρίνουν αντισυνταγματικές. «Αντισυνταγματικό είναι να μην μας επιτρέπεται η πρόσβαση στην πολιτική», απάντησαν πάντως βουλευτίνες του ίδιου του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
«Θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε την μάχη των ποσοστώσεων. Αν δεν τα καταφέρουμε, όμως, οι Ιταλοί πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι στο Δημοκρατικό Κόμμα ήδη εφαρμόζονται», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.