Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία ίσχυε στην Τυνησία από την επανάσταση του Ιανουαρίου 2011 ήρθη, σχεδόν τέσσερις μήνες νωρίτερα απ' ό,τι προβλεπόταν, μετά από μία χρονιά η οποία στιγματίσθηκε από βίαια επεισόδια που αποδίδονται στους τζιχαντιστές.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων Μονσέφ Μαρζούκι δημοσίευσε διάταγμα με το οποίο διατάσσει την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη την τυνησιακή επικράτεια από την Τετάρτη 5η Μαρτίου 2014», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Καθώς ο κ. Μαρζούκι είχε ανακοινώσει το Νοέμβριο την παράταση του συγκεκριμένου μέτρου κατά οκτώ μήνες, έως το τέλος Ιουνίου 2014, το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έρχεται τέσσερις μήνες νωρίτερα.
«Η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν περιορίζει τις δυνατότητες των υπηρεσιών ασφαλείας οι οποίες είναι αρμόδιες για την εφαρμογή του νόμου και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητηθεί η στήριξη στρατιωτικών δυνάμεων, αν παραστεί ανάγκη», συνέχισε η τυνησιακή Προεδρία.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2011, λίγο μετά τη διαφυγή του προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, ο οποίος ανατράπηκε από την εξουσία με λαϊκή εξέγερση, η οποία σήμανε την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης.
Από τότε το καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης ανανεωνόταν συνεχώς.