Τυνησία: Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση Τζομάα

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 09:06
UPD:09:10
EPA/MOHAMED MESSARA
A- A A+

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε από το Κοινοβούλιο της Τυνησίας η κυβέρνηση των ανεξάρτητων του Μέχντι Τζομάα, η οποία ανέλαβε την αποστολή με βγάλει την χώρα από τη βαθιά πολιτική κρίση και να οργανώσει εντός του έτους εκλογές.

Μετά από μια μαραθώνια συζήτηση, 149 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης, 20 κατά και 24 απείχαν.

Ο σχηματισμός της κυβέρνησης ήταν αποτέλεσμα εβδομάδων διαβουλεύσεων στις οποίες συμμετείχε το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής τάξης. Το νέο κυβερνητικό σχήμα διαδέχεται την ομάδα με επικεφαλής τους ισλαμιστές του Ενάχντα, οι οποίοι δέχθηκαν να εγκαταλείψουν την εξουσία για να αφήσουν τους ανεξάρτητους να οδηγήσουν την Τυνησία στις εκλογές.

Η ψηφοφορία αποδείχθηκε δυσκολότερη απ' ό,τι προβλεπόταν για τον Τζομάα, ο οποίος γύρω στη 01:00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) αντιμετώπισε τις επικρίσεις πολλών βουλευτών.

Οι εν λόγω βουλευτές κατηγορούσαν διάφορα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι κατείχαν σημαντικά αξιώματα στο καθεστώς του ανατραπέντος Ζιν Ελ Αμπντίν Μπεν Άλι, ο οποίος εκδιώχθηκε από την επανάσταση του 2011. Στόχος των επικριτών ήταν κυρίως ο υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάφεντ Μπεν Σάλα.

EURONEWS

Απαντώντας ο επικεφαλής της κυβέρνησης Μέχντι Τζομάα διαβεβαίωσε ότι επέλεξε τους υπουργούς του βάσει «της ικανότητας, της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητάς» τους και δεσμεύθηκε να εξετάσει τις κατηγορίες εναντίον υπουργών του που είναι ύποπτοι ότι υπηρέτησαν το παλιό καθεστώς.

Ο Μέχντι Τζομάα επέμεινε στην ανάγκη να αποκατασταθεί η ασφάλεια έναντι της «τρομοκρατίας» και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας ώστε οι εκλογές να μπορέσουν να διεξαχθούν το 2014.

Ζήτησε επίσης να υπάρξει κοινωνική ειρήνη, αναφερόμενος στις απροειδοποίητες απεργίες και τους τακτικούς αποκλεισμούς επιχειρήσεων, κυρίως δημόσιων, για να εξαναγκασθούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις.

Η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει καθήκοντα λίγο μετά την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος την Κυριακή, έπειτα από συζητήσεις που διήρκεσαν πάνω από δύο χρόνια.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή