Στην επιβεβαίωση των άριστων διμερών σχέσεων Ελλάδας- Φινλανδίας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον φινλανδό ομόλογό του Γιούρκι Κατάινεν.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι βασική αρχή της ελληνικής Προεδρίας «είναι να φέρουμε την ΕΕ και τους θεσμούς της πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη». Το θέμα αυτό απασχόλησε τη συνάντηση και όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων «για τα θέματα της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής». «Η Ελλάδα αγωνίζεται καθημερινά για να τελειώσει η τραπεζική ένωση, ει δυνατόν πριν τις ευρωεκλογές» είπε ο κ. Σαμαράς.
«Με τη Φινλανδία, μας ενώνει το γεγονός ότι η χώρα αυτή πέρασε σοβαρή δοκιμασία σαν τη δική μας και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε οδυνηρές θυσίες που απέδωσαν και σύντομα αναδείχθηκε σε υπόδειγμα ανάπτυξης» επισήμανε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως οι Φινλανδοί καταλαβαίνουν τη δοκιμασία που περνά η Ελλάδα.
FOSPHOTOS /PANAYIOTIS TZAMAROS
Πάντως, ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι η Φινλανδία ήταν και παραμένει από τους πιο απαιτητικούς εταίρους μας. «Έθεσαν αυστηρούς όρους και γι' αυτό μίλησα στον Φινλανδό πρωθυπουργό για την πρόοδο της Ελλάδος και στη δημοσιονομική προσαρμογή, όπου πετύχαμε μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, και στις διαρθρωτικές μεταρρύθμισεις».
Μετά από έξι χρόνια ύφεση «φέτος επιστρέφουμε στην ανάπτυξη», επεσήμανε ο πρωθυπουργός ως ένα σημάδι καταγραφής της «συνολικής προόδου της χώρας μας».
Απ' την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας έπλεξε το εγκώμιο του κ. Σαμαρά αναφέροντας ότι, «δεν είμαι ο μόνος συνάδελφός σας που θεωρεί ότι η προσωπικότητά σας, έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα. Ψάχνετε λύσεις και γι' αυτο η χώρα σας έχει πετύχει ήδη αξιοθαύμαστα αποτελέσματα παρόλο που η μάχη δεν έχει ακόμη κερδιθεί».
Η κρίση σύμφωνα με τον φινλανδό πρωθυπουργό, έχει συμβάλλει στη δημιουργία φιλίας των δυο πλευρώ, «και οι δύο εχουμε βρεθεί στην ίδια θέση και εχουμε παρόμοιες ιδέες για την οικονομία και το μέλλον της ΕΕ» τόνισε.
Ο Αντώνης Σαμαράς σε ερώτηση πως θα πεισθεί η βόρεια Ευρώπη για να σταματήσει η λιτότητα είπε: «κάνουμε αυτό που ήταν απαραίτητο και το πρωτογενές πλεόνασμα ειναι η καλύτερη ένδειξη».
Σε ότι αφορά την Ουκρανία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζήτησαν για τις εξελίξεις, «καταδικάζουμε τη βία και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για βιώσιμη λύση».