Αντιμέτωπη με περσινές μνημονιακές δεσμεύσεις η κυβέρνηση

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014 14:03
UPD:14:05
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Πρωθυπουργού όταν πληροφορήθηκε, προφανώς από δημοσιεύματα εφημερίδων, τη φορολόγηση στο σύνολό του επιδόματος επικινδυνότητας για τους ενστόλους. 

A- A A+

Να αλλάξει την ατζέντα επιχειρεί εσχάτως το Μαξίμου, διαπιστώνοντας ότι μέχρι τις κάλπες του Μαΐου μια σειρά από μνημονιακές υποχρεώσεις και αποφάσεις του προηγούμενου έτους αδειάζουν στην κυριολεξία το πορτοφόλι μισθωτών και συνταξιούχων.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Πρωθυπουργού όταν πληροφορήθηκε, προφανώς από δημοσιεύματα εφημερίδων, τη φορολόγηση στο σύνολό του επιδόματος επικινδυνότητας για τους ενστόλους. Ήταν μία απόφαση του προηγούμενου καλοκαιριού που απλά έφθασε η ώρα να εφαρμοστεί.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τις απολύσεις κυρίως όσων έχουν μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας από πέρυσι (κινητικότητα 25.000 υπαλλήλων και 4.000 απολύσεις) και δυστυχώς για την κυβέρνηση και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να εφαρμοστούν πριν από τις εκλογές.

Σε αυτά βέβαια πρέπει να προσθέσει κανείς τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων με τις αλλαγές που έχουν αποφασισθεί από πέρυσι, που μόνο ως κακόγουστο αστείο ηχούν στα αυτιά των φορολογούμενων, με τις δεκάδες «παγίδες» και τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ καθώς δεν υπάρχει πλέον αφορολόγητο.

Τη λίστα του ΟΟΣΑ, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τις αλλαγές στο φρέσκο γάλα, στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το ψωμί και τα βιβλία, με το υπουργείο Ανάπτυξης να καταθέτει νομοσχέδιο που θα αφορά τις 240 από αυτές, ενώ η τρόικα επιμένει να υιοθετηθεί στο σύνολό της η εργαλειοθήκη.

Και φυσικά τα μέτρα για την κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού κενού για το 2014 και τα περίφημα ισοδύναμα που ζητούν μετ' επιτάσεως σχεδόν για τα πάντα οι εκπρόσωποι της τριμερούς.

Το προεκλογικό τοπίο γίνεται ασφυκτικό για την κυβέρνηση και όσον αφορά την καθημερινότητα των πολιτών που θα επηρεάσει και την απόφαση μπροστά στην κάλπη. Και το Μαξίμου επιχειρεί να μεταθέσει μια σειρά από μέτρα μετά τις εκλογές, όπως για παράδειγμα τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, την αύξηση της παρακράτησης φόρου, το σαφάρι κατά των ανασφάλιστων αυτοκινήτων και την πληρωμή φόρων όπως ο φόρος εισοδήματος του 2013 και ο νέος ενιαίος Φόρος Ακινήτων.

Σε κάθε περίπτωση, με τη λήξη σήμερα του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα η κυβέρνηση αναμένει από τους δανειστές μας να ανοίξουν τα χαρτιά τους και κυρίως να τοποθετηθούν επί των προτάσεων της ελληνικής πλευράς, γεγονός που θα κρίνει και την πορεία των διαπραγματεύσεων. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή