Χιλιάδες φιλοδυτικοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει με αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία μετά την αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται οργισμένοι διαδηλωτές να εισβάλουν στο κτήριο του κοινοβουλίου, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό.
Οι φιλοδυτικοί διαδηλωτές - στην πλειονότητά τους Τάταροι - συγκρούστηκαν με τους φιλορώσους που είχαν οργανώσει αντιδιαδήλωση στη Σιμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας.
Οι διαδηλωτές ήρθαν στα χέρια, εκτόξευσαν μπουκάλια οι μεν στους δε και αντάλλαξαν ύβρεις έξω από το κοινοβούλιο, ωστόσο επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και χώρισαν τις δύο αντίπαλες ομάδες, σχηματίζοντας αλυσίδα ανάμεσά τους. Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί δεν ήταν οπλισμένοι.
Τουλάχιστον 20 άτομα τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο των υπηρεσιών υγείας.
Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, πιθανότατα από καρδιακή προσβολή λόγω συμφόρησης.
Η ένταση στην Κριμαία ανεβαίνει συνεχώς μετά την καθαίρεση του κ. Γιανουκόβιτς την προηγούμενη εβδομάδα.
Στο Κίεβο, εξάλλου, αναμένεται εντός της ημέρας να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας, μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας.
Αντίπαλα συνθήματα
Οι δύο αντίπαλες συγκεντρώσεις στη Συμφερόπολη έχουν ως αφορμή συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου για το ζήτημα του καθεστώτος της Κριμαίας εντός του ουκρανικού κράτους.
Οι Τάταροι φωνάζουν «Δόξα στην Ουκρανία», ενώ οι φιλορώσοι ακτιβιστές φωνάζουν «Ρωσία».
Η Κριμαία – όπου οι εθνικά Ρώσοι πλειοψηφούν – μεταφέρθηκε διοικητικά από τη Ρωσία στην Ουκρανία το 1954, στα πλαίσια της τότε ενιαίας Σοβιετικής Ένωσης.
Οι εθνικά Ουκρανοί και οι μουσουλμάνοι Τάταροι, οι οποίοι αντιπαθούν τη Ρωσία λόγω των μετακινήσεων πληθυσμών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχουν συμπήξει συμμαχία ενάντια σε οποιαδήποτε κίνηση της Κριμαίας προς ενίσχυση των δεσμών με τη Μόσχα.
Η αλλαγή κυβέρνησης στο Κίεβο έχει δημιουργήσει ερωτηματικά για το μέλλον των ρωσικών βάσεων στη Σεβαστούπολη, την ενοικίαση των οποίων μέχρι το 2042 είχε υπογράψει ο κ. Γιανουκόβιτς.
Κίνδυνοι απόσχισης;
Κοινή δήλωση τριών πρώην προέδρων της Ουκρανίας - Λεονίντ Κράβτσουκ, Λεονίντ Κούτσμα και Βίκτορ Γιούστσενκο - καταδικάζει αυτό που αποκαλούν «ρωσική ανάμειξη» στην εσωτερική πολιτική της επαρχίας της Κριμαίας.
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ εξέφρασε την Τρίτη ανησυχία για το σοβαρό κίνδυνο αποσχιστικών κινήσεων μετά την καθαίρεση του κ. Γιανουκόβιτς.
Η Ρωσία συνεχίζει να αποκαλεί την ανατροπή του τελευταίου ως «βίαιη κατάληψη της εξουσίας» από την αντιπολίτευση, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αναγνωρίσει τη νομιμότητα των νέων αρχών.