Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πιθανό να στείλει μια τεχνική ομάδα στην Ουκρανία προκειμένου συμβουλεύσει την μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο έπειτα και από την ανατροπή του προέδρου της χώρας, δήλωσε την Τρίτη η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, όπως μετέδωσε το Reuters.
Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο αμερικανός ΥΠΕΞ δηλώνει ότι οι εξελίξεις στη χώρα δεν πρέπει να φέρουν αντιμέτωπες ΗΠΑ - Ρωσία, ενώ ο ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας Oλεξάντρ Τουρτσίνοφ εξέφρασε φόβους για αποσχιστικές τάσεις.
«Πιθανόν θα στείλουμε σύντομα μια ομάδα τεχνικής βοήθειας και υποστήριξης στη χώρα. Διότι αυτό είναι υποχρέωσή μας έναντι οποιουδήποτε (κράτους -) μέλους, εάν αυτό το μέλος το ζητήσει και αυτό είναι ξεκάθαρο το πιθανότερο σενάριο» είπε η Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.
Η βουλή της Ουκρανίας δεν σχεδιάζει να ψηφίσει για να οριστεί νέα κυβέρνηση πριν από την 27η Φεβρουαρίου, ενώ οι κανονισμοί του ΔΝΤ δεν του επιτρέπουν να προσφέρει χρηματοοικονομική στήριξη σε μια χώρα που δεν έχει την έχει ζητήσει επίσημα.
Το ΔΝΤ δήλωσε ότι έχει αντιπρόσωπο στην Ουκρανία που θα συνδράμει τη χώρα όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση.
Τώρα για να πάμε παραπέρα, για να υποστηρίξουμε καλύτερα την οικονομία της Ουκρανίας, πρέπει να εμπλακούμε σε έναν διάλογο κατά τον οποίο οι ουκρανικές αρχές, όταν το αποφασίσουν, θα ζητήσουν τη βοήθεια και την υποστήριξη του ΔΝΤ, τόνισε η Λαγκάρντ.
Αναλυτές χαρακτηρίζουν κρίσιμη την οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ουκρανία καθώς η χώρα ξεμένει από μετρητά, όπως λένε.
Προβληματισμός στη Ρωσία
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συνάψει τη συμφωνία με την Ουκρανία για τη χορήγηση του δανείου 15δισ. δολαρίων προκειμένου να σωθεί η ουκρανική οικονομία. Η συμφωνία προέβλεπε ότι η Ρωσία θα αποκτούσε κρατικά ομόλογα αποτιμημένα σε ευρώ τα οποία θα εξέδιδε η ουκρανική κυβέρνηση.
Έως σήμερα η Μόσχα έχει εκταμιεύσει 3 δισεκ. δολάρια, σε μια πρώτη δόση και έχει «παγώσει» την εκταμίευση μιας επόμενης, ύψους 2 δισεκ. δολαρίων.
Η Ρωσία δεν έχει τη νομική υποχρέωση να εκταμιεύσει νέες δόσεις από το δάνειο των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων δήλωσε ο αναπληρωτής Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στόρτσακ.
Επίσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ετοιμότητα των ουκρανικών αρχών να αποπληρώσουν το δάνειο αυτό θα αποτελέσει μια δοκιμασία αποφασιστικής σημασίας για τις μελλοντικές σχέσεις του Κιέβου με τους πιστωτές του.
«Δεν τους κάναμε δώρο αυτά τα τρία δισεκ. δολάρια» υπογράμμισε ο Στόρτσακ.
Επιπλέον εξέφρασε τον προβληματισμό του για την νομιμότητα της νέας ουκρανικής ηγεσίας,καθώς όπως είπε «είναι πολύ σημαντικό τα πρόσωπα με τα οποία θα διαπραγματευτούμε στο μέλλον να έχουν μία απόλυτη νομιμότητα»
Σημειώνεται ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Γιούρι Κολόμποφ, έχει υπολογίσει ότι οι ανάγκες της Ουκρανίας για μακροοικονομική βοήθεια μπορεί να ανέλθουν στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια (25 δισεκατομμύρια ευρώ) ως το τέλος του 2015.
Φόβοι για αποσχιστικές τάσεις
Εν τω μεταξύ ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας Oλεξάντρ Τουρτσίνοφ εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις «ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων» και τις απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας στην Κριμαία, όπου ζει κυρίως ρωσόφωνος πληθυσμός.
Ο κ. Τουρτσίνοφ κάλεσε εκπροσώπους από «τα σημαντικότερα υπουργεία και υπηρεσίες» του ουκρανικού κράτους για να συζητηθεί το ζήτημα της Κριμαίας μετά τις διαδηλώσεις στη νότια χερσόνησο εναντίον των ηγετών που ανέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο, έπειτα από την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Ένας ρωσόφωνος δήμαρχος διορίστηκε στη Σεβαστούπολη, το λιμάνι της Κριμαίας όπου σταθμεύει ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ρωσόφωνοι στην περιοχή διαδήλωσαν επιδεικνύοντας εχθρότητα έναντι των νέων αρχών στην πρωτεύουσα.
«Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήσαμε πώς να μην επιτρέψουμε να υπάρξουν περαιτέρω ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων και απειλές στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την τιμωρία των ανθρώπων που είναι ένοχοι για αυτές», ανέφερε το γραφείο του κ. Τουρτσίνοφ σε ανακοίνωσή του.
«Η κρίση δεν πρέπει να φέρει αντιμέτωπες ΗΠΑ και Ρωσία»
Η κρίση στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να φέρει αντιμέτωπες τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, δήλωσε την Τρίτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Όπως είπε δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος της Δύσης εναντίον της Ανατολής, δεν είναι (μια αναμέτρηση ανάμεσα) στη Ρωσία και τις ΗΠΑ ή κάποια άλλη επιλογή.
«Πρόκειται για τον λαό της Ουκρανίας και τις μελλοντικές επιλογές των Ουκρανών», δήλωσε ο Κέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.
Από την πλευρά του ο Χέιγκ διαβεβαίωσε ότι η Βρετανία, όπως οι ΗΠΑ και οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, «υποστηρίζει με σθένος την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Ουκρανίας».
Ο βρετανός υπουργός ζήτησε επίσης από τις νέες ουκρανικές αρχές να σχηματίσουν «μια ευρεία κυβέρνηση με ανθρώπους από διάφορές περιοχές της Ουκρανίας, κυρίως από τα ανατολικά και τα νότια».
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι Δυτικοί δεν επιζητούν «να απομακρύνουν (την Ουκρανία) από τη Ρωσία». «Είναι μια χώρα η οποία έχει ανάγκη οικονομική βοήθεια από πολλές πηγές, περιλαμβανομένης της Ρωσίας», υπογράμμισε ο Χέιγκ.
Ο Κέρι από την πλευρά του επεσήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «επιθυμεί να συνεργαστεί με τη Ρωσία και με άλλες χώρες, με όλους όσοι είναι διαθέσιμοι για να διασφαλιστεί ότι (η κατάσταση) θα ηρεμήσει».