Ουκρανία: Παραπομπή του Γιανουκόβιτς στη Χάγη ψήφισε η Βουλή

Μαζί του ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και ο πρώην γενικός εισαγγελέας
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014 14:34
UPD:14:49
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Την παραπομπή του καθαιρεθέντος πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης για «σοβαρά εγκλήματα», με άξονα τις δολοφονίες «περισσότερων από 100» διαδηλωτών στις πρόσφατες συγκρούσεις αστυνομίας - αντικυβερνητικών στο Κίεβο αποφάσισε κατά πλειοψηφία το ουκρανικό κοινοβούλιο την Τρίτη.

Η παραπομπή του φιλορώσου ανατραπέντος προέδρου θα γίνει μόλις ο τελευταίος συλληφθεί, καθώς από το Σάββατο διαφεύγει και είναι άγνωστο πού βρίσκεται.

Στο ΔΠΔ της Χάγης αποφασίστηκε να παραπεμφθούν επίσης ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο και ο πρώην γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα.

Το ίδιο το ΔΠΔ, πάντως, σημείωσε δια του εκπροσώπου του ότι δεν έχει λάβει ακόμη σχετικό αίτημα από πλευράς των ουκρανικών αρχών.

Ο Φάντι Ελ Αμπντάλα τόνισε ότι μια κυβέρνηση δύναται να κάνει δημόσια δήλωση αποδοχής της αρμοδιότητας του δικαστηρίου για γεγονότα του παρελθόντος, ωστόσο επαφίεται στον εισαγγελέα του ΔΠΔ το εάν και πότε θα αρχίσει έρευνα για μία υπόθεση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή