Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ υπέρ της καταστροφής του βασιλικού ελεφαντόδοντου

Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2014 12:52
UPD:12:52
REUTERS/Chris Jackson

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ουίλιαμ συμμετείχε με τον πατέρα του σε διάσκεψη, στο Λονδίνο, κατά την οποία 46 χώρες υπέγραψαν σημαντική συμφωνία για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου άγριων ζώων.

A- A A+

Την καταστροφή εκατοντάδων αντικειμένων από ελεφαντόδοντο, τα οποία κοσμούν το παλάτι του Μπάκιγχαμ, φέρεται να επιθυμεί ο πρωτότοκος γιος του πρίγκιπα Καρόλου, Ουίλιαμ.

Πηγές από το βασιλικό περιβάλλον της Βρετανίας που επικαλούνται μέσα ενημέρωσης στη χώρα αναφέρουν ότι ο πρίγκιπας θέλει με τον τρόπο αυτό να δώσει το καλό παράδειγμα και να στείλει ένα μήνυμα στους λαθροθήρες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ουίλιαμ συμμετείχε με τον πατέρα του σε διάσκεψη, στο Λονδίνο, κατά την οποία 46 χώρες υπέγραψαν σημαντική συμφωνία για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου άγριων ζώων.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να καταβληθεί ειλικρινής προσπάθεια για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων που τροφοδοτούν τη λαθροθηρία και το εμπόριο ελεφαντόδοντου, κεράτων ρινόκερου και άλλων προϊόντων από απειλούμενα ζώα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο νεαρός πρίγκιπας παρουσίασε πρωτοβουλία με την ονομασία United for Wildlife (Ενωμένοι για την Άγρια Ζωή), στο πλαίσιο της οποίας επτά οργανώσεις ένωσαν τις δυνάμεις τους δεσμευόμενες να βάλουν τέλος στο λαθρεμπόριο.

«Οι δυνάμεις που αυτή τη στιγμή εξολοθρεύουν κάποια από τα πλέον απειλούμενα ζώα στον κόσμο χρησιμοποιούν εξεζητημένες μεθόδους και είναι ισχυρές, όμως αυτήν την εβδομάδα δημιουργούμε μια εξίσου ισχυρή συμμαχία με σκοπό να τις πολεμήσουμε», δήλωσε.

EURONEWS

Η βασιλική συλλογή ειδών από ελεφαντόδοντο αποτελείται κυρίως από δώρα ξένων ηγετών στη βασίλισσα Ελισάβετ, όπως αγαλματίδια, δοχεία και έπιπλα, ανάμεσά τους ένα θρόνο από την Ινδία, ο οποίος ανήκε στη βασίλισσα Βικτωρία.

Σύμφωνα με το Μπάκιγχαμ, όλα αποκτήθηκαν «λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τη σχετική νομοθεσία». Ωστόσο, ο πρίγκιπας Κάρολος φέρεται να έδωσε εντολή όσα αντικείμενα διακοσμούσαν το Κλάρενς Χάους, τη δική του επίσημη κατοικία, να μεταφερθούν στις αποθήκες.

Υπάρχουν πάντως και εκείνοι που διαφωνούν με τις κινήσεις του πρίγκιπα Ουίλιαμ και του πατέρα του λέγοντας ότι τα αντικείμενα αυτά ελάχιστη σχέση έχουν με τις σημερινές εγκληματικές δραστηριότητες των λαθροθήρων που κυνηγούν ζώα στην Αφρική μέχρι το σημείο του αφανισμού για να τα εξάγουν κυρίως στην Ασία. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι [τα αντικείμενα αυτά] υπάρχουν.

Το ελεφαντόδοντο ήταν πολύτιμο υλικό, το οποίο επεξεργάζονταν οι καλύτεροι τεχνήτες κατά την Αναγέννηση... Όλο αυτό δεν έχει νόημα», δήλωσε στον Independent on Sunday ο κριτικός τέχνης Μπράιαν Σίγουελ. «Δεν βλέπω τη σχέση ανάμεσα στη διάσωση των ελεφάντων και στην καταστροφή έργων τέχνης που κατασκευάστηκαν πριν από αιώνες.»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή