Έξι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν άρχισαν νέες συνομιλίες την Τρίτη στη Βιέννη επιδιώκοντας να επιτύχουν μέσα στους ερχόμενους μήνες μια τελική διευθέτηση περί του επίμαχου πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, παρά τις προειδοποιήσεις από αμφότερες τις πλευρές ότι η σύναψη συμφωνίας μπορεί να αποδειχθεί αδύνατη.
Οι επαφές, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν δύο ή τρεις ημέρες, είναι η πρώτη αφότου οι μεγάλες δυνάμεις - ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία - πέτυχαν το Νοέμβριο προσωρινή συμφωνία με το Ιράν, βάσει της οποίας η Τεχεράνη περιόρισε τις πιο ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητές της με αντάλλαγμα κάποια χαλάρωση των κυρώσεων.
Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό την αιγίδα της επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον.
Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ είναι επίσης παρών στη σύνοδο. «Αυτό είναι το πρώτο βήμα της τελικής φάσης. Γι' αυτό οι προσδοκίες δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλες», δήλωσε ο κ. Ζαρίφ μερικές ώρες πριν αρχίσουν οι συνομιλίες.
Σε μια τελική συμφωνία, οι δυτικές κυβερνήσεις θέλουν να προσδιοριστεί το επιτρεπτό εύρος ενός ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και να αρθούν οι ανησυχίες τους ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει τη δυνατότητα να κατασκευάσει ατομική βόμβα.
Το Ιράν, το οποίο αρνείται πως έχει τέτοιο σκοπό, θέλει να ολοκληρωθεί η άρση των οδυνηρών οικονομικών κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί από την Ουάσινγκτον, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα Ηνωμένα Έθνη.