Ομπάμα - Ολάντ: Κοινή γραμμή πλεύσης έναντι Ιράν, Ρωσίας και Άσαντ

Στη Νορμανδία τον Ιούνιο ο αμερικανός πρόεδρος για την 70ή επέτειο της απόβασης
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 19:38
UPD:21:09
REUTERS/LARRY DOWNING

Ο κ. Ολάντ και ο κ. Ομπάμα, σε σύντομες εθιμοτυπικές ομιλίες τους, τόνισαν τους δεσμούς ΗΠΑ και Γαλλίας.

 

A- A A+

ΗΠΑ και Γαλλία έχουν κοινή θέση όσον αφορά στην ανάγκη να εφαρμοστούν οι εναπομείνασες κυρώσεις έναντι του Ιράν για όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε την Τρίτη ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου μετά τη συνάντησή του στο Οβάλ Γραφείο με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο γάλλος πρόεδρος έγινε δεκτός νωρίτερα στο Λευκό Οίκο με μια μικρή τελετή, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ομπάμα, σε σύντομες εθιμοτυπικές ομιλίες τους, τόνισαν τους δεσμούς ΗΠΑ και Γαλλίας από την εποχή των επαναστάσεων των δύο χωρών τον 18ο αιώνα μέχρι τη σημερινή τους συμμαχία.

Πρόκειται για την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του κ. Ολάντ στις ΗΠΑ, αν και ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους βρίσκεται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού από τη Δευτέρα.

EURONEWS

Ο κ. Ομπάμα ανακοίνωσε επίσης ότι τον Ιούνιο θα βρεθεί στη Νορμανδία για τον εορτασμό της 70ής επετείου της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη βόρεια Γαλλία.

Ο κ. Ολάντ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας έχει φτάσει σε επίπεδα τα οποία δεν υπήρχαν στο παρελθόν.

O προέδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους έναντι της Ρωσίας για το γεγονός ότι ασκεί βέτο στην υιοθέτηση ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο εμπεριέχει κριτική στον καθεστώς Άσαντ για το πώς χειρίζεται το ζήτημα των αμάχων στις περιοχές τις οποίες πλήττει, πολεμώντας κατά των ανταρτών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, από την πλευρά του, επισήμανε, στον ίδιο τόνο με τον αμερικανό ομόλογό του, ότι η πλήρης άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν δεν μπορεί να έρθει πριν από μια τελική συμφωνία με το Ιράν και αποκήρυξη από μέρους του της απόκτησης πυρηνικού όπλου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή