Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα ήταν πειραματόζωο

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Süddeutsche Zeitung
Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014 12:27
UPD:12:28
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (Φωτογραφία Αρχείου)

A- A A+

H Ελλάδα ήταν ένα «πειραματόζωο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, σημειώνοντας ότι «με το δόγμα του σοκ ήθελαν να δουν πόσα αντέχει ένας λαός».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι το κόμμα του έχει μια διαφορετική φιλοσοφία από εκείνη του κ. Σαμαρά και της κ. Μέρκελ. «Από την αρχή πιστεύαμε ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν ρίχνουν νερό στη φωτιά, αλλά λάδι. Και είχαμε δίκιο», λέει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι το 2010, όταν εγκρίθηκε το πρώτο μνημόνιο, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ ήταν 120%, ενώ σήμερα έχει αυξηθεί στο 175%.

Ερωτηθείς πού θα βρει τους πόρους για να εφαρμόσει την πολιτική του εφόσον διακόψει το πρόγραμμα λιτότητας, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι η Ελλάδα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος. «Επειδή η κρίση είναι ευρωπαϊκή, θα πρέπει και η λύση να είναι ευρωπαϊκή», υπογράμμισε, και περιέγραψε τους τρεις πυλώνες της λύσης. «Πρώτον: τερματισμός των προγραμμάτων λιτότητας. Δεύτερο: μία ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, παρόμοια με εκείνη του 1953 στο Λονδίνο, η οποία αφορούσε το κρατικό χρέος της Γερμανίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 60% του εν λόγω χρέους διεγράφη και τρίτο και σημαντικότερο: ένα ευρωπαϊκό New Deal, μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το ευρωπαϊκό πακέτο θα κοστίσει πολύ λιγότερα σε σχέση με νέα πακέτα διάσωσης, τα οποία καταλήγουν στον ίδιο φαύλο κύκλο.

«Σχέδιο Β» στο Βερολίνο εάν επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι στο Βερολίνο υπάρχει «σχέδιο Β» για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση και εμφανίστηκε  πεπεισμένος ότι σε περίπτωση επικράτησης του κόμματός του θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την απομείωση του χρέους.

«Θα καταλήξουμε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις σε μία βιώσιμη και εν πολλοίς δίκαιη λύση. Διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της. Τόση μεγάλη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει», υπογράμμισε.

Στην ερώτηση πώς θέλει να κερδίσει την συμπάθεια της καγκελαρίου την οποία έχει επικρίνει τόσο συχνά και τόσο σφοδρά, ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι στην πολιτική, δεν είναι η συμπάθεια και η αλληλεγγύη οι καθοριστικοί παράγοντες, αλλά ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων.

 «Η κυρία Μέρκελ είναι μια πραγματίστρια πολιτικός και δεν πρόκειται να ρισκάρει να συνδεθεί το όνομά της στην Ιστορία με τη διάλυση της ευρωζώνης, μόνο και μόνο για να επιδείξει την σκληρότητά της έναντι μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» εκτίμησε.

«Ολιγαρχία πλούτου και διαφθοράς»

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ολιγαρχία του πλούτου και της διαφθοράς», αναφερόμενος στο «κατεστημένο που κυβερνά τη χώρα εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια».

«Αυτή θα μπορούσε να αποφασίσει σε περίπτωση μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει πίσω της καμένη γη. Αναζητούμε δυνατότητες για να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη», σημείωσε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει οπωσδήποτε στη ζώνη του ευρώ, δήλωσε ότι εάν το «οπωσδήποτε» σημαίνει να πεινούν τα παιδιά και η ανεργία να φτάνει το 80% «τότε μπορούμε να λέμε ακόμα ότι θα μείνουμε στην ευρωζώνη;».

«Η ευρωζώνη είναι ένα πολύ σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας. Αλλά το εάν θα επιβιώσει, αυτό θα το αποφασίσουν οι ισχυροί της Ευρώπης. Το αποφασίζει η Γερμανία. Για τον λόγο αυτόν η κυρία Μέρκελ θα κάνει θυσίες και θα επιτρέψει πράγματα, τα οποία τώρα ακόμη απορρίπτει» πρόσθεσε.

Το αργότερο το 2015 οι εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο το 2015, οπότε και εκπνέει η θητεία του προέδρου της δημοκρατίας, καθώς το κόμμα του δεν πρόκειται να υποστηρίξει κανέναν υποψήφιο. Αναμένει επικράτηση στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, με μεγάλη πλειοψηφία και αυτό «θα είναι η σπίθα για την μεγάλη πολιτική αλλαγή».

Αναφερόμενος στη σημερινή κυβέρνηση, έκανε λόγο για «διεφθαρμένο μιντιακό τοπίο» το οποίο τη βοηθά να στέκεται στα πόδια της, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι   το κόμμα του θα διασφαλίσει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Αντώνη Σαμαρά και δήλωσε ότι  θα συνεργαστεί μετεκλογικά με εταίρους «που δεν κατέστρεψαν τη χώρα».

«Είναι όπως στην ελληνική τραγωδία. Θα πρέπει να έλθει η Νέμεσις, η δίκαιη οργή» τόνισε.

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή