Η δίδυμη κάλπη του Μαΐου και ο σχεδιασμός ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ

Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014 15:38
UPD:15:40
FOSPHOTOS/Konstantinos Tsakalidis
A- A A+

Χαρακτήρα  «τελικής αναμέτρησης» προσδίδουν στις εκλογές του Μαΐου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όσο το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών, είτε πριν είτε μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του Μαΐου, απομακρύνεται.

Τον χαρακτήρα αυτόν ενισχύουν αποφάσεις όπως ο σταυρός για την εκλογή των ευρωβουλευτών, που μοιραία θα βάλει σε θέση μάχης τα κορυφαία στελέχη των δύο κομμάτων.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν γίνει ήδη οι πρώτες επαφές και οι πρώτες συζητήσεις, χωρίς όμως τα προβλήματα του παρελθόντος αφού, όπως ομολογεί συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ο αριθμός των υποψηφίων (42) και το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει επικεφαλής αφού με το νέο σύστημα τα ονόματα θα είναι με αλφαβητική σειρά, αποφορτίζει την όλη διαδικασία.

Το σίγουρο είναι ότι στη λίστα θα βρεθούν κορυφαία ονόματα και από τις δύο πλευρές αφού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η απόφαση Τσίπρα αυτή τη φορά να μη δεχθεί αρνήσεις από τα πρωτοκλασάτα ονόματα του κόμματός του.

Η κυβέρνηση επιδιώκει, με σκαλοπάτι το αποτέλεσμα των εκλογών και αιχμή την επιβεβαίωση του λεγόμενου «success story» του Πρωθυπουργού, να φτάσει μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Εκεί ουδείς μπορεί από σήμερα να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα», λέει κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστική και η χθεσινή δήλωση του Φώτη Κουβέλη ότι «η συναίνεση της ΔΗΜΑΡ στη στήριξη του προτεινόμενου από την κυβέρνηση προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας βρίσκεται σε συνάρτηση με την κυβερνητική πολιτική» που αφήνει ένα ανοιχτό παράθυρο στην επίτευξη συμφωνίας και την αποφυγή πρόωρων εκλογών. «Άλλωστε», λέει το ίδιο στέλεχος, «τα δύο θέματα είναι αλληλένδετα, αν επιβεβαιωθεί το πρώτο θα ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας για το δεύτερο».

Στον ΣΥΡΙΖΑ βάζουν τον πήχη ψηλά. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη πορεία των υποψηφίων του κόμματος στους τρεις μεγάλους δήμους και μια διαφορά άνω του 2% στις ευρωεκλογές.  Σε συνδυασμό με το 2014 που, κατά τα στελέχη του κόμματος, θα είναι η χειρότερη χρονιά για τους πολίτες λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης, των νέων φορολογικών κυρίως μέτρων και της ανεργίας που, παρά τις κυβερνητικές προβλέψεις, «σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, το αίτημα για εθνικές εκλογές και ρήξη με τις κυρίαρχες πολιτικές  θα είναι κυρίαρχο.

Στην Κουμουνδούρου από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναμένουν εξελίξεις και στον έτερο κυβερνητικό πόλο, το ΠΑΣΟΚ. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα, λένε, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στη Χαριλάου Τρικούπη και κατ’ επέκταση στην συγκυβέρνηση  Σαμαρά – Βενιζέλου. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή