Κάλεσμα για συμμετοχή σε ακτιβιστικές δράσεις ενάντια στις πρακτικές των απωθήσεων μεταναστών απευθύνει για το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη η Διεθνής Αμνηστία.
Οι κινητοποιήσεις γίνονται στο πλαίσιο της εκστρατείας της «SOS EUROPE» και στην Αθήνα οι ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας και η Ομάδα Κρουστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα βρίσκονται στο Θησείο (στη συμβολή των οδών Ηρακλειδών & Αποστόλου Παύλου) στις 13:30, και θα πραγματοποιήσουν δρώμενο με θέμα τις «παράνομες απωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο».
Την ίδια μέρα, στη Θεσσαλονίκη, στις 15:00, ακτιβιστές της οργάνωσης θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα τραγουδήσουν
Επίσης η Διεθνής Αμνηστία καλεί όσους επιθυμούν να υπογράψουν στην ηλεκτρονική έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Σταματήστε τις παράνομες απωθήσεις των μεταναστών και των προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας».
Επιπλέον καλεί τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη «να σταματήσει τις παράνομες απωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, να διερευνήσει τους ισχυρισμούς για αδιάκριτες απελάσεις και κακομεταχείριση και να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη όσους ενέχονται».
Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για «επικίνδυνη πρακτική, την οποία χρησιμοποιούν η ελληνική συνοροφυλακή και η ακτοφυλακή σε σχέση με τους μετανάστες: απωθούνται, δηλαδή αναχαιτίζονται και επιστρέφονται στην Τουρκία».
Η Ελλάδα, αναφέρει, στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε, καλείται να διαχειριστεί τη μεγάλη ροή μεταναστών και προσφύγων, και μπορεί να ελέγχει την είσοδο και παραμονή στο ελληνικό έδαφος ανθρώπων που δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υποστηρίζει τα κράτη μέλη στη διεξαγωγή θεμιτών δραστηριοτήτων ελέγχου των συνόρων. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία έχουν οδηγήσει σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Καλεί δε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσει όλα τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών και να βρει νέους τρόπους να μοιραστεί με την Ελλάδα την ευθύνη για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών».
Ακόμη σημειώνει ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να μετατοπίσει την έμφασή της από το σφράγισμα των συνόρων στην ενίσχυση της ικανότητας και συνθηκών υποδοχής αιτούντων άσυλο, προσφύγων, και άλλων ευάλωτων μεταναστών.
Η οργάνωση καταλήγει εκφράζοντας ανησυχία «ότι οι ηγέτες της Ε.Ε έχουν αποτύχει να αναλάβουν ουσιαστική δράση για την προστασία των ζωών των μεταναστών και των προσφύγων κατά μήκος των ευρωπαϊκών συνόρων».