Έπειτα από προσπάθειες που άρχισαν το 2009 και αφού ξεπεράστηκαν όλες οι διαδικασίες που η νομοθεσία απαιτεί, η περιοχή των Ταμπακαριών στα Χανιά κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο.
Όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Χανίων, Νίκος Ξυνίδης, η σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος με την οποία ορίζονται τα κτήρια που χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα, δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. «Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο, αφενός για την διάσωση της ιστορικής αυτής συνοικίας της πόλης και αφετέρου για την αναβάθμιση και την ανάδειξή της» δήλωσε ο κ. Ξυνίδης, επισημαίνοντας πως «τώρα πλέον οι ιδιοκτήτες των κτηρίων μπορούν να προχωρήσουν σε επιδιορθώσεις και ανακατασκευές στα κελύφη των κτηρίων».
Με βάση την απόφαση του υπουργείου, χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα 26 κτήρια - καθώς και τα παραρτήματά τους στον παράλιο περιβάλλοντα χώρο στον οποίο είναι ενταγμένα και σχετίζονται με τη λειτουργία της χρήσης βυρσοδεψείου - που βρίσκονται στην περιοχή Ταμπακαριά Χαλέπας του δήμου Χανίων.
Ως διατηρητέα χαρακτηρίζονται τα κελύφη των αρχικών κτηρίων. Στα χαρακτηριζόμενα ως διατηρητέα κτήρια απαγορεύεται κάθε αφαίρεση, αλλοίωση ή καταστροφή τόσο των επί μέρους αρχιτεκτονικών ή καλλιτεχνικών και διακοσμητικών στοιχείων τους, όσο και των κτηρίων συνολικά.
Συγκρότημα της πόλης των Χανίων αποτελούμενο από βυρσοδεψία
Τα Ταμπακαριά είναι ένα βιομηχανικό συγκρότημα της πόλης των Χανίων αποτελούμενο από βυρσοδεψία. Με βάση τα ιστορικά στοιχεία, η επεξεργασία του δέρματος ως οργανωμένη δραστηριότητα αναπτύχθηκε από την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας (1898- 1913). Ωστόσο, βυρσοδεψία είχαν δημιουργηθεί από το 1830. Η επιλογή του χώρου έγινε καθώς βρισκόταν κοντά στη θάλασσα και σε κοντινή απόσταση από το εμπορικό κέντρο των Χανίων.
Σήμερα, τα περισσότερα βυρσοδεψία έχουν εγκαταλειφθεί και λειτουργούν μόνο τέσσερα. Τα περισσότερα από τα κτήρια έχουν υποστεί σημαντικές φθορές και η απόφαση να κηρυχτεί η περιοχή διατηρητέο μνημείο ανοίγει το δρόμο για την αναβάθμισή της.
Προσαρμοσμένα στις φυσικές κλίσεις του τοπίου, τα βυρσοδεψία είναι ισόγεια με είσοδο από το δρόμο και είναι δίπατα ή τρίπατα από τη μεριά της θάλασσας. Χτισμένα με πέτρα και κεραμιδένιες στέγες, είναι τοποθετημένα στη σειρά, και διακόπτονται μόνο από πολύ στενά απότομα περάσματα με σκαλοπάτια προς τη θάλασσα. Αποτελούν ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό σύνολο.
naftemporiki.gr