ΗΠΑ: Μεγάλη μείωση των εκπομπών από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής

Χάρη στο φυσικό αέριο;
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014 10:46
EPA/KIM LUDBROOK

Μεταξύ 1997 και 2012, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιθάνθρακα μειώθηκε από 83 σε 59%.

A- A A+

Η μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει οδηγήσει σε αντίστοιχα μεγάλη μείωση της παραγωγής ρύπων και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μελέτης της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Earth’s Future δείχνουν ότι η στροφή από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα στις μονάδες με φυσικό αέριο μείωσε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 23% και τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου και διοξειδίου του θείου κατά 40 και 44% αντίστοιχα. Ακόμη καθαρότερες αποδείχθηκαν οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου, που σύμφωνα με την έκθεση παράγουν μόλις 0,43 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλοβατώρα. Μεταξύ 1997 και 2012, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιθάνθρακα μειώθηκε από 83 σε 59%.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης του Μπαράκ Ομπάμα για το Κλίμα, η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) εισηγήθηκε πλαφόν στην παραγωγή εκπομπών CO2 από τα νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα από τα 800 στα 500 κιλά ανά μεγαβατώρα. Το όριο για τις μονάδες με φυσικό αέριο τέθηκε στα 450 κιλά.

Οι προτάσεις υιοθετήθηκαν ως κανονισμός την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να επηρεάσουν και τους υπάρχοντες σταθμούς, οι οποίοι παράγουν περίπου το εν τρίτο των αμερικανικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να εγκαταστήσουν εξοπλισμό δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, κάτι για το οποίο οι ίδιοι διαμαρτύρονται έντονα λέγοντας ότι οι συγκεκριμένες τεχνολογίες στοιχίζουν πολύ ακριβά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή