«Η τρόικα βάζει το πιστόλι στον κρόταφο»

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 19:11
UPD:21:46
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο Ότμαρ Κάρας (Δ) και ο Λιέμ Χοάνγκ-Νγκοκ (Α), μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης της Τρόικα της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

A- A A+

Η τρόικα βάζει «το πιστόλι στον κρόταφο» των χωρών που βρίσκονται σε κρίση επιβάλλοντας πολιτικές λιτότητας, δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ο Γάλλος ευρωβουλευτής Λιέμ Χοάνγκ-Νγκοκ και συνεισηγητής της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), για το ρόλο της τρόικας στα κράτη-μέλη τα οποία βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το γεγονός αυτό γεγονός, σύμφωνα με τον ίδιο εμπόδισε την οποιαδήποτε δημοκρατική συζήτηση στην Ευρώπη.

Ο Λιέμ Χοάνγκ-Νγκοκ, ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής που βρίσκεται από την Τετάρτη στην Αθήνα για να συνεχίσει την έρευνα για τον ρόλο της τρόικας στις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης, κατήγγειλε το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη και την έλλειψη νομιμότητας της τρόικας.

«Η τρόικα δημιουργήθηκε χωρίς νομική βάση, χωρίς διαφανείς κανόνες με στόχο να καθορίζει πώς λαμβάνονται και εκτελούνται οι αποφάσεις. Παρόλο που η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή εξηγεί ότι τα κράτη δέχονται ελεύθερα τους όρους που επιβάλλονται, υπό τον έλεγχο των εθνικών κοινοβουλίων, θα πρέπει να αναρωτηθούμε για την ελευθερία αυτού που έχει το πιστόλι στον κρόταφο», είπε ο ίδιος.

Η έρευνα αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τρόικας γίνεται έπειτα από τέσσερα χρόνια πολιτικών λιτότητας, είπε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για  μια «καθυστέρηση που αποκαλύπτει πλήρως τον δρόμο που μένει να διανύσουμε για να ολοκληρώσουμε τη δημιουργία μιας Ευρώπης πραγματικά δημοκρατικής».

Ο ίδιος σημείωσε ότι θα θεωρήσει αυτή την αποστολή σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένη, αν η έρευνα αυτή συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχής στις επερχόμενες ευρωεκλογές, καθώς όπως  επεσήμανε αυτή είναι η προϋπόθεση για να αλλάξει πορεία η Ευρώπη.

«Ποιος σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναλαμβάνει την ευθύνη των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών των πολιτικών της τρόικας», διερωτήθηκε ο ίδιος, αναφερόμενος στη βαθιά ύφεση, την έκρηξη της ανεργίας και το ασφυκτικό ποσοστό χρέους.

«Αλλαγή πολιτικής για να μην παγιωθεί ο αποπληθωρισμός»

Όσον αφορά στην Ελλάδα προειδοποίησε ότι «χωρίς αλλαγή πολιτικής, ο αποπληθωρισμός θα παγιωθεί και η κοινωνική κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται».

Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση πρέπει να «συνεχιστεί η απαραίτητη μεταρρύθμιση του κράτους και κυρίως να ενισχυθεί ο μηχανισμός είσπραξης φόρων, ενώ ένα μέρος του χρέους της χώρας που διακρατούν οι ευρωπαίοι πιστωτές της μπορεί να διαγραφεί», πρόσθεσε ο Χοάνγκ-Νγκοκ.

Επίσης πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ έχει επωφεληθεί σημαντικά από τα ελληνικά ομόλογα που εξακολουθεί να διακρατεί.

«Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης επωφεληθεί πολύ από την κατάσταση. Η πτώση των επιτοκίων στη Γαλλία ή τη Γερμανία, για παράδειγμα, συνδέεται άμεσα με την κερδοσκοπία εις βάρος του ελληνικού χρέους. Θα ήταν δίκαιο τα κέρδη αυτά να τα μοιραστούν με την Ελλάδα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης πάνω στην οποία θα πρέπει να επανιδρυθεί η Ευρώπη», υπογράμμισε Χοάνγκ-Νγκοκ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή