Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, o οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, αναγκάστηκε να διασκεδάσει τους φόβους που εγείρει η ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαιώνοντας ότι οι Γάλλοι θα ερωτηθούν για το θέμα με δημοψήφισμα.
«Δεν χρειάζεται να προσθέσω ότι ο γαλλικός λαός θα ερωτηθεί οπωσδήποτε», δήλωσε ο κ. Ολάντ από την Άγκυρα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Ο κ. Γκιουλ, από την πλευρά του, απάντησε ότι αναμένει από τη Γαλλία να μην εμποδίσει τη διαδικασία εισδοχής της Τουρκίας στην ΕΕ.
«Αναμένουμε ότι η Γαλλία δεν θα φέρει πολιτικά εμπόδια στη διαδικασία», σημείωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Η Ε.Ε. αποφάσισε τον Οκτώβριο να ξεκινήσει εκ νέου τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, οι οποίες είχαν παγώσει τα τελευταία τρία χρόνια, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.
REUTERS/UMIT BEKTAS
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με τον τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Ο κ. Ολάντ, εξάλλου, κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει στην «αποκατάσταση της μνήμης» όσον αφορά τις σφαγές εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915, τη γενοκτονία των οποίων δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα.
«Η αποκατάσταση της μνήμης είναι πάντα επώδυνη, όμως πρέπει να γίνει», εκτίμησε ο γάλλος πρόεδρος.
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να ψηφιστεί νόμος ο οποίος να ποινικοποιεί στη Γαλλία την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο κ. Ολάντ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα κάνει το σωστό και τίποτε άλλο».
«Δεν πρέπει να αναγκάζουμε τις επόμενες γενιές να ξαναζούν τα βάσανα που πέρασαν οι άνθρωποι 100 χρόνια πριν», απάντησε ο κ. Γκιούλ, ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να αφήσουμε το θέμα στους ιστορικούς».
Η Τουρκία αναγνωρίζει τη «σφαγή» πολλών εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων το 1915-16 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όμως απορρίπτει τον όρο γενοκτονία.