Αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ επισκέφθηκε το Σάββατο τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες της πρόσφατης τραγωδίας στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.
Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση και Γιάννης Πανούσης, ενημερώθηκαν εκτενώς, τόσο από τον κ. Βαρβιτσιώτη όσο και από την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, για τις συνθήκες που διεξήχθη η επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο μετά το πέρας της συνάντησης η αντιπροσωπεία της ΔΗΜ.ΑΡ. δήλωσε ότι πείστηκε από όσα άκουσε.
Ωστόσο τόνισε ότι πάντοτε σε τέτοιες δύσκολες στιγμές και προτού διεξαχθούν τα όποια συμπεράσματα χρειάζεται διάλογος και ενημέρωση.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης σε δηλώσεις του δήλωσε συγκλονισμένος για το τραγικό συμβάν και επεσήμανε ότι είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε ενημέρωση από όπου και από όποιον του ζητηθεί.
Επεσήμανε δε ότι τους τελευταίους 18 μήνες έχουν διασωθεί 3.186 παράνομοι μετανάστες.
Σημείωσε ότι, θα πρέπει οποιοσδήποτε εξάγει συμπεράσματα για τις ευθύνες ή όχι του Λιμενικού Σώματος να έχει πρώτα ενημερωθεί για τις συνθήκες της τραγωδίας και του ναυαγίου που συνέβη στο Φαρμακονήσι, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν άνθρωποι τη ζωή τους.
Παραδέχθηκε ότι είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη δεν έχει καταλήξει σε μια σοβαρή συστηματική και ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης και της πίεσης που δέχεται πλέον και στα θαλάσσια σύνορά της.
Γι΄αυτό, όπως τόνισε, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ήδη, από το Δεκέμβριο έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Προεδρίας να διαμορφωθούν οι συνθήκες για αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης ανέφερε ότι η Ελληνική Πολιτεία στο σύνολό της, το Κοινοβούλιο, οι φορείς, το Υπουργείο, ζητούν συγγνώμη από τη Διεθνή και Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για την απώλεια ανθρώπινης ζωής.
Υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη «μια δημοκρατική νηφαλιότητα και μια ψυχραιμία στη διαχείριση των οποιονδήποτε ευθυνών».
Μάλιστα είπε ότι όλα αυτά δεν γίνεται να αντιμετωπισθούν μέσα στις «κραυγές νέου μίσους, νέας έχθρας και νέας καχυποψίας απέναντι στο Κράτος Δικαίου, στη Νομιμότητα, στη Δικαιοσύνη και τελικά στη Δημοκρατία».