Έκλειψη με πανσέληνο απόψε και βροχή μετεώρων την Κυριακή

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013 17:48
UPD:17:53
SPACE.COM
A- A A+

Το αστρονομικό μενού του σαββατοκύριακου, περιλαμβάνει μερική έκλειψη παρασκιάς της Σελήνης την Παρασκευή το βράδυ, αλλά και μια εντυπωσιακή βροχή μετεώρων που θα κορυφωθεί  πριν το ξημέρωμα της Δευτέρας.

Η τελευταία έκλειψη Σελήνης για το 2013, θα λάβει χώρα απόψε το βράδυ και θα είναι ορατή -καιρού επιτρέποντος-   από την Ευρώπη, την Ασία, την ανατολική Αμερική και μέρος της δυτικής Ασίας. Θα είναι μία έκλειψη παρασκιάς

Η σκιά της Γης θα σκεπάσει σταδιακά το 76.5% του δίσκου της Σελήνης, ο οποίος απόψε θα είναι γεμάτος καθώς θα έχουμε πανσέληνο. Το φαινόμενο θα διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες και θα κορυφωθεί στις 00:50 π.μ., όταν και το φεγγάρι θα βρίσκεται ψηλά στον ουρανό.

Η έκλειψη συμβαίνει όταν η Γη παρεμβάλλεται μεταξύ της Σελήνης και του Ήλιου οπότε και παρατηρούμε τη σκιά του πλανήτη μας που προβάλλεται στην επιφάνεια της Σελήνης. Καθώς πρόκειται για έκλειψη παρασκιάς, η πανσέληνος θα βρεθεί στις παρυφές της σκιάς της Γης. Έτσι, δε θα συσκοτιστεί τελείως το τμήμα της επιφάνειάς της που θα είναι υπό σκιά, αλλά θα αποκτήσει μια κοκκινωπή θαμπή λάμψη. Η επόμενη έκλειψη Σελήνης θα συμβεί τον Απρίλιο του 2014.

Το σαββατοκύριακο θα λάβει χώρα επίσης και μία βροχή μετεώρων, οι Ωριωνίδες. Θα είναι ορατή και το Σάββατο αλλά και την Κυριακή το βράδυ, αλλά θα ενταθεί μετά τις 04:00 π.μ. της 21ης Οκτωβρίου, οπότε και θα φαίνονται 10 με 20 μετέωρα την ώρα. Το όνομα τους οφείλεται στον αστερισμό του Ωρίωνα, καθώς στον παρατηρητή φαίνεται πως έχουν την προέλευσή τους από την κατεύθυνση εκείνη.

Μετέωρα αποκαλούμε τα λεγόμενα πεφταστέρια, τα οποία είναι στην πραγματικότητα υλικά που έχουν αφήσει πίσω τους κομήτες. Κάθε φορά που ο πλανήτης μας περνά από την περιοχή που από την οποία έχει περάσει και κάποιος κομήτης, ακόμη κι αν ο κομήτης πέρασε από εκεί πριν από πολλά χρόνια, ο νυχτερινός ουρανός της Γης στολίζεται με εκατοντάδες μετέωρα, τα οποία είναι υπολείμματα του κομήτη που καίγονται κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα.

Οι Ωριωνίδες δημιουργούνται από υλικά του κομήτη Χάλεϊ, ο οποίος πέρασε τελευταία φορά από το εσωτερικό Ηλιακό Σύστημα το 1986, και αναμένεται ξανά το 2061. Ο συγκεκριμένος κομήτης είναι υπεύθυνος  και για τις Υδροχοΐδες, που λαμβάνουν χώρα το Μάιο, καθώς η Γη συναντά την τροχιά του σε δύο σημεία.

Προτεινόμενα για εσάς